Hold dig opdateret på de seneste medicinske nyheder

I denne artikel kan du læse et udvalg af de seneste forskningsnyheder og medicinske gennembrud. Tag et kig nedenfor for at lære mere.

Arvelige hjerte-kar-sygdomme: Flere patienter end nogensinde før får undersøgt deres risiko.

Flere og flere hjertepatienter bliver henvist til en fuld genetisk udredning for at præcisere deres diagnose på mistanke om arvelig hjertesygdom. Anne Tybjærg-Hansen, overlæge ved Afdeling for Klinisk Biokemi og klinisk professor på Rigshospitalet, forklarer, at hjertesygdom er et af de områder, hvor man har den bedste forståelse af genetikken. På trods af udfordringerne ved at finde nye varianter og spørgsmålene om, hvorvidt man skal diagnosticere for meget på DNA-niveau, kan diagnosticeringen af hjertesygdom nu foretages på et mere præcist niveau end tidligere. Det betyder bedre behandling for patienterne.

”Der er naturligvis stadig lang vej at gå, når vi eksempelvis taler om de strukturelle hjerte-kar-sygdomme – men generelt er forståelsen for, hvilken indflydelse genetikken spiller for hjerte-kar-sygdom rigtig god – nok også bedre end på de fleste andre kliniske områder. Dertil kommer et effektivt samspil mellem kardiologerne og den genetiske diagnostik,” pointerer Anne Tybjærg-Hansen.

Læs hele artiklen her: Stærkt stigende antal patienter undersøges for arvelige hjerte-kar-sygdomme (patientakademiet.dk)

Studie viser: Screening for diabetes kan forkorte tiden til diagnose med over to år i Storbritannien

Et britisk studie viser, at screening af personer i alderen 40 til 70 år med forhøjet langtidsblodsukker, kan stille type 2-diabetesdiagnosen mere end to år tidligere end normalt. Resultaterne bygger på blodprøvedata fra UK Biobank og sundhedsdata fra hospitaler og praktiserende læger i Storbritannien. Selvom studiet har nogle svagheder, kan en to års tidligere diagnose reducere komplikationer forbundet med ubehandlet diabetes. Studiet viser også, at man skal inddrage risikofaktorer som BMI, alder og køn, når man screener for type 2-diabetes.

Selvom studiet har en række svagheder, ser professor og overlæge Marit Eika Jørgensen også positivt på resultatet, da to års tidligere diagnose kan reducere komplikationer til ubehandlet diabetes.

”Det er nok de tidlige år af sygdommen, de finder, og effekten på komplikationer vil formentlig også være mindre af den grund, men alligevel vil det have betydning. Det kommer dog alt sammen an på, hvor højt blodsukkeret er i denne tidlige periode, og om HbA1c-målingen kan bekræftes (i en yderligere blodprøve, red.),” siger Marit Eika Jørgensen, professor på Syddansk universitet og overlæge på Steno Diabetes Center Copenhagen & Grønland.

Læs hele artiklen her: Britisk studie: Screening for diabetes forkorter tiden til diagnose med over to år (patientakademiet.dk)

Ti effektive måder at mindske din risiko for at udvikle kræft på

En ny undersøgelse viser, at mange danskere tror, at overvægt, kost og alkohol ikke har stor betydning for kræftrisikoen. Men faktisk er disse livsstilsfaktorer skyld i hver femte kræfttilfælde. Kræftens Bekæmpelse lancerer derfor en kampagne, der skal hjælpe danskerne med at nedsætte deres risiko for kræft ved at ændre deres vaner. Med en e-mail-udfordring kaldet “10-kampen” vil organisationen motivere danskerne til at tage små skridt mod en sundere livsstil, såsom at spise mere fuldkorn og undgå alkohol i overskud. En lille indsats kan gøre en stor forskel i kampen mod kræft.

10 råd til at nedsætte din risiko for kræft

  1. Hold øje med vægten: Det sundeste er at have en BMI mellem 18,5 og 25 uden for meget fedt på maven. Men det vigtigste er, at du undgår at tage på – også selvom din BMI er over 25. Overvægt er kræftfremkaldende, fordi det øger mængden af insulin og kønshormoner i blodet og giver en kronisk tilstand af let betændelse i kroppen.
  2. Spis mere fuldkorn.
  3. Undgå kød, der er røget, saltet og/eller tørret – altså mange former for pålæg og pølser.
  4. Spis mere frugt og grønt.
  5. Vær fysisk aktiv minimum en halv time hver dag. Fysisk aktivitet kan både være at cykle til og fra arbejde, en frisk tur i skoven, at tage trappen, gøre rent eller lege med sine børn.
  6. Sørg for at røre dig i arbejdstiden.
  7. Tag cyklen på de korte ture.
  8. Begræns dit alkoholindtag: Kvinder bør ikke drikke mere end 7 genstande om ugen, og mænd bør ikke drikke mere end 14 genstande om ugen.
  9. Stop med at ryge: Rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer. Faktisk dør hver anden ryger af sin rygning. Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Helbredsgevinsterne kommer hurtigt, når man bliver røgfri.
  10. Tjek din hud: Modermærkekræft og hudkræft kan helbredes, hvis det opdages i tide. Se hvordan du tjekker din hud på www.tjekdinhud.dk.

Læs hele artiklen her: Ti gode råd om, hvordan du nedsætter din risiko for at kræft (patientakademiet.dk)

Danske hudlæger præsenterer ny og forbedret skala til vurdering af rosacea

En gruppe danske hudlæger har udviklet en ny vurderingsskala, Rosacea Area and Severity Index (RASI), for at give et mere nuanceret billede af hudtilstanden rosacea. RASI inkluderer sværhedsgraden og omfanget af berørte områder og kan bruges som en fempunktsskala. En undersøgelse af 60 voksne patienter med rosacea viste, at RASI var en mere pålidelig og nuanceret score til evaluering af tilstandens sværhedsgrad og omfang. Forskerne foreslår, at RASI bør bruges i daglig klinisk praksis og kliniske forsøg for at vurdere effekten af ​​rosaceabehandlinger.

“Mit håb er, at dermatologer vil tage sig tiden til at anvende RASI-scoren, fordi den giver et bedre billede af sygdommen og symptomerne og i højere grad kan adskille fænotyperne fra hinanden. Det er nok svært at indføre i en travl hverdag, da undersøgelsen kan tage nogle minutter at udføre i begyndelsen,” siger Nita Wienholtz.

Læs hele artiklen her: Danske hudlæger udvikler ny og forbedret skala for hudsygdommen rosacea (patientakademiet.dk)

Skrevet af Nadin Chahrour

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *