I denne artikel kan du læse et udvalg af de seneste forskningsnyheder og medicinske gennembrud. Tag et kig nedenfor for at lære mere.
Forskere fra Aarhus arbejder på en lovende genterapi til behandling af akut leukæmi
Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en lovende genterapi til behandling af akut myeloid leukæmi (AML).
Terapien har vist sig effektiv i laboratoriet og på mus, men der arbejdes på at tilpasse den til mennesker. Håbet er at tilbyde en skånsom og effektiv behandling for AML-patienter og potentielt udvide den til andre kræftformer.
Forskerne planlægger kliniske studier inden for de næste fem år, men der skal stadig løses udestående udfordringer, herunder bivirkninger.
Studiet er blevet offentliggjort i tidsskriftet Leukemia og er et resultat af samarbejde mellem Institut for Klinisk Medicin og Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.
Læs hele artiklen her:
Aarhus-forskere udvikler lovende genterapi til behandling af akut leukæmi (patientakademiet.dk)
Dansk førende forsker opfordrer til at genindføre Type 1-diabetes på forskningsagendaen
Professor Peter Rossing og en gruppe internationale eksperter, inklusive præsidenterne for den amerikanske og europæiske diabetesforening, har i en artikel i The Lancet Diabetes & Endocrinology opfordret til øget opmærksomhed på type 1-diabetes og kronisk nyresygdom.
Mens type 2-diabetes har modtaget massiv opmærksomhed og forskning, er behandlingsmulighederne for type 1-diabetes og de tilhørende nyrekomplikationer blevet forsømt. Rossing og kollegerne kræver mere forskning og nye behandlinger for denne patientgruppe og påpeger, at der er en presserende nødvendighed for at forbedre behandlingsmetoder.
Studiet nævner også nye potentielle behandlinger og studier, herunder Bayer’s undersøgelse af finerenone for type 1-diabetes og brugen af SGLT-2-hæmmere til type 1-diabetes. Desuden er et nyt stort Steno 1-studie undervejs for at undersøge behandlingseffektiviteten for type 1-diabetes og dets komplikationer.
Læs hele artiklen her:
Dansk forsker indikerer mulighed for at forebygge sclerose gennem vaccination
Et nyt dansk registerstudie indikerer, at sen Epstein-Barr-virus (EBV) infektion kan være en faktor i udviklingen af multipel sclerose (MS), selvom tidlig EBV-infektion er almindelig.
Forskerne foreslår, at sen EBV-vaccination kan hjælpe med at forebygge MS. Dette resultat udfordrer tidligere teorier om EBV’s rolle i MS og formålet med en potentiel vaccine.
Tidligere studier antydede, at EBV-infektion øgede risikoen for MS, men det nye studie fokuserer på alderen ved infektion. Danske forskere fra Kræftens Bekæmpelse, Statens Serum Institut, Københavns Universitet og andre institutioner gennemførte studiet og analysede data fra over 2,5 millioner danskere født mellem 1971 og 2018.
Forskerne mener, at tidlig vaccination mod EBV kan hjælpe med at mindske risikoen for sen MS-udvikling.
Læs hele artiklen her:
Formand for lungelægerne kræver nultolerance over for forværring af KOL
Lungeforeningen har præsenteret en plan for bedre håndtering af KOL, som inkluderer tidligere diagnose og forebyggelse gennem fokus på rygestop.
Formanden for Dansk Lungemedicinsk Selskab, Ulla Weinreich Møller, støtter planen men ønsker en endnu hårdere tilgang med “nultolerance over for KOL-eksacerbationer.”
Hun opfordrer til højere cigaretpriser og gratis rygestopmedicin samt større opmærksomhed på unge, der bruger nikotinprodukter.
Desuden kræver hun bedre adgang til hjemme-NIV-behandling og palliation for KOL-patienter og ønsker forbedret datadeling mellem sundhedsvæsenets aktører.
️Weinreich roser Lungeforeningens initiativ og mener, det vil øge opmærksomheden omkring den alvorlige KOL-sygdom.
Læs hele artiklen her:
Lungelægernes formand: Der skal være nultolerance overfor KOL-forværringer (patientakademiet.dk)