Steen har deltaget i forskningsprojekt for lungekræftpatienter, ”Jeg håber, at det kan hjælpe andre”

Sidste år indledte Patientforeningen Lungekræft og Forskningspanelet et samarbejde, der skulle gøre det nemt og sikkert for lungekræftpatienter at deltage i forskning. Kort efter blev Patientforeningens Lungekræfts medlemmer tilbudt at deltage i et forskningsprojekt. Mange medlemmer tilmeldte sig og her kan du læse om Steens oplevelse, som deltager i projektet.

Steen Nørregaard er 61 år gammel. Han bor i sin lejlighed på Frederiksberg i grønne omgivelser og tæt ved Købehavns Zoo. En lejlighed, som han bl.a. har fået mulighed for at bo i pga. hans helbred og livssituation.

Steen har lungekræft, og i en grad, der betyder, at han nyder hver dag han lever. Han beskriver selv sit forløb med lungekræft som, at han har været gennem det hele, siden han fik diagnosen tilbage i 2011.

”Lungekræften blev opdaget ved et rent tilfælde. Jeg fik pludselig et epileptisk anfald, fordi mit immunsystem var gået i gang med at bekæmpe canceren, og derfor havde sat sig som en hjernebetændelse. Siden har jeg fået en masse forskellig behandling, både kemo og immunterapi. Med lægerne sagt til mig, jeg bliver aldrig rask”, siger Steen

Har lyst til at gøre en forskel

På grund af hans sygdom har Steen meldt sig ind hos Patientforeningen Lungekræft. Her følger han aktivt med bl.a. på Facebook. Det var også her, at han for mere end et år siden fik øje på et tilbud om at deltage i et forskningsprojekt gennem Forskningspanelet.  Uden større overvejelser, valgte han at tilmelde sig.

Gennem Patientforeningen Lungekræfts samarbejde med Forskningspanelet, kunne foreningen tilbyde medlemmer at deltage i projektet. Steen var en af de mange, som benyttede sig af denne mulighed.

”Det var let at tilmelde sig! Jeg skule bare udfylde et spørgeskema, og så blev jeg ringet op af en forskningssygeplejerske, der spurgte lidt ind til min immunterapi behandling. Efter at have snakket med hende, så kunne jeg faktisk deltage i forskningsprojektet”, husker Steen.

Forskningsprojektet omhandlede, hvordan man kunne forbedre lungekræftspatienternes hverdag og involverede et besøg af en interviewer, som skulle følge Steen en hel dag, så forskerne kunne blive klogere på Steens hverdag.

En af årsagerne til at Steen tilmeldte sig forskningsprojektet var, at han er en person, som generelt gerne vil hjælpe og siger ja til nye muligheder. Men en mere væsentlig årsag var, at han håbede, at han kunne være med til at gøre en forskel.

”Mit håb er, at min deltagelse kan hjælpe andre. Jeg tror ikke, at det kan hjælpe mig selv, fordi jeg er så afklaret med, at hver dag jeg lever, er jeg glad for. Men at kunne hjælpe andre er også en stor motivationsfaktor for mig”, begrunder Steen.

”Hvis man kan, så bør man”

Når Steen kigger tilbage på sin deltagelse i forskningsprojekt, så synes han, at det var utrolig nemt og ubesværligt at være med. Derfor vil han også meget gerne stille op igen, hvis der kommer et nyt tilbud, så længe hans helbred tillader det.

Samtidig hylder han også, at Patientforeningen Lungekræfts samarbejde med Forskningspanelet har gjort det muligt at komme med i dette projekt.

”Jeg synes, det er fantastisk godt, og at patientforeninger lige præcis bør tilbyde deltagelse i forskning”, siger han og afslutter
”Jeg synes, man bør melde sig til forskning. Der er nogle patienter, som ikke har mulighed for det, fordi de er for skidte, men hvis man kan så bør man. Det er en moralsk pligt, ligesom at gå op og stemme”.

Skrevet af

Rasmus Hjorth

Community Manager

Forskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *