Forskningspanelet bidrager til nyt fund af lovende behandling for personer med type 2-diabetes og nyresygdom

I et forskningsprojekt, som Forskningspanelet har hjulpet med at finde deltagere til, har forskere fundet frem til, at lægemidlet Finerenone kan nedsætte risikoen for nyresvigt og hjertekarsygdom hos personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom.

Tilbage i 2017 og 2018 hjalp Forskningspanelet med at finde deltagere til et forskningsprojekt, der skulle teste virkningen af lægemidlet Finerenone. Nu er resultaterne fra forskningsprojektet blevet offentliggjort, og viser, at Finerenone kan nedsætte risikoen for hjertekarsygdom og tab af nyrefunktion hos personer med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom.

”Det er glædeligt, at vi i Forskningspanelet kan hjælpe forskningen med at finde en ny og bedre medicinsk behandling. Vi er især glade på vores medlemmers vegne. De stiller altid frivilligt op til forskning med håbet om at hjælpe til udvikling af ny medicin. Det er dem som fortjener anerkendelse for, at forskningsprojektet nu har fundet en lovende behandling for personer med type 2-diabetes og nyresygdom”,  siger stifter af Forskningspanelet, Henrik Vincentz, som også er stifter af organisationen, James Lind Care, der driver Forskningspanelet.

Vigtige resultater, der peger frem
Nyresygdom er en alvorlig og hyppig følgesygdom af type 2-diabetes. Forskere har derfor i over 20 år forsøgt at finde en bedre behandling for denne patientgruppe, for at kunne forhindre udviklingen af følgesygdommen. Af samme årsag er forskningsprojektets resultater meget interessante og vækker optimisme hos forskerne.

”Der er på verdensplan cirka 460 millioner personer med diabetes, og ud af dem har 30-40 procent nyresygdom. Derfor er det meget positivt, at der nu kommer endnu en mulighed for at behandle dem,” siger Peter Rossing, som er professor og leder af komplikationsgruppen på Steno Diabetes Center til deres egen hjemmeside, sdcc.dk.

Talt med flere hundreder patienter
I arbejdet med at finde deltagere til projektet var Forskningspanelet i kontakt med flere tusinder medlemmer, som besvarede spørgeskemaer, så det kunne afgøres om forskningsprojektet passede til det enkelte medlem.

Det resulterede i, at over 600 personer med type-2 diabetes og kronisk nyresygdom tilmeldte sig projektet. Alle disse deltagere har forskningssygeplejerske Birgit Hauggaard Nielsen talt med i telefonen om deltagelse i forskningsprojektet.

”Jeg tror ikke, der er mange som ved, hvor meget arbejde og hvor mange samtaler med patienter, det kræver at finde bare 10 deltagere til et forskningsprojekt. Derfor er jeg også utroligt glad for, at de mange patienter, som jeg har talt med, nu kan se nogle positive resultater ”, siger hun glad.

Efter de mange hundrede samtaler med forskningssygeplejersken lykkedes det Forskningspanelet at hjælpe de danske forskere med at finde 16 deltagere i alt, som var med til at teste den lovende effekt af lægemidlet Finerenone.

”Arbejdet med at engagere patienter i forskning, bliver særligt meningsfuldt, når man kan hjælpe med at finde en ny lovende behandling af en udbredt følgesygdom for mange patienter . Så bliver man glad– især på patienternes vegne”, afslutter Birgit Hauggaard-Nielsen.

Skrevet af
Rasmus Hjorth
Community Manager
Forskningspanelet

KILDE:
https://www.sdcc.dk/presse-og-nyheder/nyheder/Sider/Forskere-finder-lovende-behandling-til-personer-med-diabetes-og-nyresygdom.aspx

One thought on “Forskningspanelet bidrager til nyt fund af lovende behandling for personer med type 2-diabetes og nyresygdom

  1. Jeg deltager gerne på relevante projekter.
    I øjeblikket er jeg med i forskning på Steno Diabetes Center Aarhus. Det drejer sig om forskning i medicinen colchicin.
    Mvh
    Erik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *