Hold dig opdateret på de seneste medicinske nyheder

I denne artikel kan du læse et udvalg af de seneste forskningsnyheder og medicinske gennembrud. Tag et kig nedenfor for at lære mere.

Enhertu: Nyt Lægemiddel Får Kræfttumorer til at Skrumpe – Potentiel Ny Behandling af Flere Kræftformer

Et nyt lægemiddel kaldet Enhertu har vist lovende resultater i behandlingen af forskellige kræftformer. Enhertu er et kombineret antistof-lægemiddel, der angriber kræftceller med HER2-proteinet.

Resultaterne fra et fase II-studie blev præsenteret på en medicinsk konference og viste, at Enhertu havde imponerende responsrater mod livmoderkræft, livmoderhalskræft, æggestokkræft, urotelialkræft og galdevejskræft, samt nogle andre solide tumorer. Dog var resultaterne mindre overbevisende i bugspytkirtelkræft.

Lægemidlet blev også tidligere godkendt til behandling af brystkræft med lav HER2-ekspression. Nu ser det ud til at have potentiale til at blive en bred standardbehandling for flere kræftformer med HER2-udtryk.

Behandlingen viste generelt få overraskende bivirkninger, men omkring halvdelen af patienterne oplevede alvorlige bivirkninger. En specifik lungesygdom blev observeret hos nogle patienter, men den var normalt mild til moderat i sværhedsgrad.

I alt ser Enhertu ud til at være et lovende lægemiddel med positive resultater, men der er stadig mere arbejde at gøre, før det kan blive en standardbehandling for flere kræftformer

Læs hele artiklen her: Lægemiddel får tumorer til at skrumpe: Kan blive ny behandling af flere kræftformer (patientakademiet.dk)

Skræddersyet Diabetesbehandling på Vej: Ny Viden i Blodet kan Forudsige Sygdomsforværring

Forskere har gjort spændende fremskridt i diabetesbehandlingen, der snart kan tilpasses bedre til den enkelte patient. De har opdaget små “sladrehanke” i blodet, som kan afsløre, hvornår en person med type 2-diabetes vil opleve forværring af sygdommen. I dag må man vente, indtil blodsukkeret stiger, før man kan behandle forværringen, men med denne nye viden kan det måske ske tidligere.

Forskerne har undersøgt en gruppe personer med type 2-diabetes og fundet biomarkører i deres blod. Biomarkører er molekyler og proteiner, som kan hjælpe med at identificere, forudsige eller overvåge sygdomme. Nogle af disse biomarkører kan forudsige, hvornår patienten vil have brug for insulinbehandling hurtigere, mens andre kan forudsige en langsommere forværring.

Resultaterne viser også, at visse proteiner i blodet kan få de celler, der laver insulin, til at gå til grunde, mens andre kan beskytte dem. Disse fund kan føre til nye behandlingsmetoder for at holde patienterne stabile længere, inden de skal i insulinbehandling.

Læs hele artiklen her: Ny viden i blodet: Mere skræddersyet diabetesbehandling stærkt på vej (patientakademiet.dk)

Positive fremskridt: Danske patienter med hæmatologisk kræft lever længere end nordiske naboer

Danske patienter med hæmatologisk kræft lever længere end patienter i de øvrige nordiske lande, ifølge et nyt studie. Forskere har kortlagt udviklingen i overlevelse blandt patienter med forskellige former for blodkræft i Norden de sidste 50 år. Studiet viser, at Danmark har forbedret sig betydeligt og nu har den bedste overlevelse ved flere hæmatologiske kræftsygdomme.

Formanden for lægerne i Dansk Hæmatologisk Selskab, Jakob Madsen, mener, at bedre behandlinger og fagligt miljø på tværs af landet har bidraget til den positive udvikling. Danmark har også en fordel med fælles nationale retningslinjer og relativt ensartede behandlingstilbud, takket være vores tætbefolkede land og nem adgang til hospitaler.

Studiet har også påvist sammenhænge mellem introduktionen af specifikke behandlinger og stigninger i overlevelsen. For fremtiden forventer eksperterne, at nye behandlinger, især inden for immunterapi, vil yderligere forbedre overlevelsen for patienter med hæmatologisk kræft.

For at bevare Danmarks position som frontløber i behandlingen af blodkræft, vil det være afgørende at prioritere ressourcerne fornuftigt og fortsætte med at tilbyde de nyeste behandlinger til patienterne.

Læs hele artiklen her: Flere patienter overlever kræftsygdomme i blodet i Danmark end i resten af Norden (patientakademiet.dk)

Danmark indfører 72 timers behandlingsansvar efter udskrivelse fra hospitaler

I Danmark er der blevet indført en ny ordning, hvor hospitalerne nu får ansvaret for patienterne i 72 timer efter deres udskrivelse. Denne ordning blev først implementeret i Region Hovedstaden og har vist sig at have positive effekter. Alle regioner i landet vil nu følge samme model.

For praktiserende læger har ordningen lettet arbejdsbyrden, da de nu nemt kan få adgang til oplysninger om patienternes indlæggelse og ændringer i deres medicin. Kommunalt personale kan direkte kontakte hospitalet for at få svar på spørgsmål og undgå unødvendige problemer ved patienternes udskrivelse.

Andre regioner i Danmark arbejder på at indføre en lignende ordning og tilpasse den til deres lokale forhold. Forventningen er, at denne ordning vil hjælpe med at reducere unødvendige genindlæggelser og forbedre kvaliteten af patienternes udskrivelse og efterfølgende pleje.

Læs hele artiklen her: Snart får alle landets hospitaler ansvaret for patienter i 3 døgn efter, at de er udskrevet (patientakademiet.dk)

Vil du være med til at gøre en forskel, og være lære mere om de nyeste medicinske gennembrud?Tilmeld dig Forskningspanelet ved at klikke på linket her: Tilmelding Forskningspanelet – Forskningspanelet

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *