Forskningspanelet blev en livsændring for Per

For Per Lindholm Holm var Forskningspanelets vej til at deltage i et forskningsprojekt også en måde at få både indsigt og forståelse for sin type 2 diabetes på. Samtidig har et vægttab på over 15 kilo givet ham et godt skub i den rigtige retning, så hans sygdom er kommet under kontrol. 

70-årige Per Lindholm Holm var et sted i sit liv, hvor det var gået op for ham, at han måtte gøre noget, hvis han skulle leve godt og længe. Han havde haft type 2 diabetes i mere end 10 år, men sygdommen havde aldrig fyldt særlig meget i hans hverdag. 

”Jeg havde stort set aldrig målt mit blodsukker, da jeg startede i studiet,” fortæller Per, som husker, at hans første reaktion på diagnosen var, at det måtte han kunne gå væk. Per har altid været et aktivt menneske med daglige og lange gåture, men har levet usundt og spist mange søde sager. 

”Der var ikke noget, som havde fungeret for mig tidligere, når jeg ville tabe mig, så det talte til mig, at jeg kunne tabe mig, da jeg så Forskningspanelets annonce om forskningsprojektet på Facebook,” fortæller Per, som aldrig havde hørt om Forskningspanelet, før annoncen en dag dukkede op. 

Motivation via åben dialog
Per udfyldte spørgeskemaet på Facebook og blev derefter tilbudt en personlig samtale med en forskningssygeplejerske tilknyttet Forskningspanelet og James Lind Care , som er patientorganisationen der driver Forskningspanelet og finder egnede patienter i forskellige studier til hospitalsafdelingerne. 

”Det har gjort en kæmpe forskel, at jeg havde samtalen med Forskningspanelet og sygeplejersken og kom videre til deltagelse i studiet. Jeg har mødt så mange søde mennesker, som har vist hjertevarme og været åbne for dialog. Jeg har virkelig følt mig set og hørt af alle lige fra starten,” fortæller Per.  

Studiet henvender sig til type 2 diabetes patienter, som har været dårligt reguleret på deres normale medicin, og som samtidig er overvægtige. Det er et krævende studie med besøg på hospitalet hver 14. dag, men Per har oplevet, at åbenheden og mødet med især sygeplejerskerne har været en kæmpe motivation for ham.  

 En kæmpe udvikling og inspiration
”Jeg føler virkelig at jeg har fået noget ud af det,” fortæller Per, som på 4,5 måned har tabt 17 kg. Efter han kom med i studiet, er han blevet mere bevidst om at spise mere diabetesvenligt, men han er også begyndt at måle sit blodsukker hver dag.  

”Det har været en kæmpe inspiration at se den udvikling, som jeg har været igennem med studiet,” fortæller Per, der har oplevet det som en lærerig proces, at han dels kan se, at noget fungerer men også det faktum, at han kan måle, hvad forskellige madvarer gør ved ham.  

I den periode, som han har været med i studiet, er hans langtidsblodsukker gået fra 11,6 til 6,8. Anbefalingen er, at langtidsblodsukkeret er under 7,7. ”Det var aldrig sket, hvis ikke jeg havde svaret på Forskningspanelets annonce og var så heldig, at jeg kunne deltage i studiet,” siger Per. 

Udover sundhedseffekten af studiet føler Per også, at han har fået langt mere velvære i sin dagligdag med deltagelsen. ”Jeg kan kun anbefale andre at gøre det samme som jeg og deltage i et studie, hvis man kan,” slutter Per med et stort smil.  

Skrevet af Lene Voller-Fallesen 

4 thoughts on “Forskningspanelet blev en livsændring for Per

  1. Det er sjældent nogen “rigtig” lytter til ens smerter, for det skal man jo leve med. Man kan ikke sove heller, for det gør bare så ondt. Dagen SKAL gå med arbejde, men alt gør bare så ondt. Nu har jeg levet sådan i 35 år og jeg vænner mig aldrig til det. så er der alle de andre ting, som jeg også bare må leve med. Ved i hvad mit højeste ønske er,- at kunne sove en hel nat uden smerter eller bare 5 timer om natten. 75 år og alligevel er det en satans ny dag, hver dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *