Sådan er det at deltage i et forskningsprojekt

I Forskningspanelet leder vi efter deltagere til et KOL-forskningsprojekt, vi har arbejdet med det meste af året. John Jakobsen er en af de flere tusinde, der har tilmeldt sig, men også en af de få, som i sidste er endt med at deltage i projektet. Læs her om hans oplevelse med at deltage i forskningsprojektet.

”Det var vist nok en af mine bekendte, der ringede til mig og anbefalede mig at deltage i forskningsprojektet. Derefter gik jeg ind og tilmeldte mig og modtog hurtigt en mail om, at jeg ville blive ringet op af en sygeplejerske.”

Sådan husker John Jakobsen, at hans vej ind til at deltage i forskningsprojektet, der skal teste en ny medicinsk behandling af sygdommen KOL, begyndte. En sygdom han i mange år har lidt af, hvorfor forskningsprojektet interesserede ham med det samme.

Efter at have modtaget en mail fra Forskningspanelet, modtog han et telefonopkald fra Forskningspanelets sygeplejerske, så han kunne blive klogere på forskningsprojektet og afgøre, om han stadig var interesseret i at deltage.

”Jeg snakkede forholdsvis kort med forskningssygeplejersken om, at forskningsprojektet da godt kunne være noget for mig. Derefter gik der ikke lang tid, før jeg var i kontakt med lungemedicinsk forskningsafdeling på hospitalet.”

En god og tryg oplevelse
Når du deltager i et forskningsprojekt, foregår det på en forskningsafdeling på et hospital. Det er her, de sidste tests og blodprøver foretages, så forskerne kan være sikre på, at du kan deltage både af helbredsmæssige og videnskabelige årsager. Det er også her, du får udleveret den medicin, der skal testes.

På hospitalet følte John sig godt taget imod af forskningssygeplejerskerne, og gennem hele forløbet har han følt sig i trygge hænder.

”Det var en rigtig fin oplevelse at komme ind på forskningsafdelingen og blive en del af projektet. De (personalet på forskningsafdelingen) er meget søde derinde, og jeg har mulighed for at kontakte dem til hver en tid, hvis jeg bliver i tvivl om noget.”, fortæller John.

Den hyppige kontakt til forskningsafdelingen er vigtig for John, da tankerne omkring forskningsprojektet er noget af det, han bruger mest tid på.

”Jeg bruger da noget tid på projektet ift. at møde op på forskningsafdelingen og teste medicinen, men jeg synes ikke det er overvældende. Nogle gange handler det også om, at man bruger tid på at tænke over projektet fremfor den tid, man reelt bruger på at deltage i projektet. Og så er det godt, at man kan tale med nogen om det. Meget af min kontakt med forskningsafdelingen er på eget initiativ. Udover det, skal jeg bare møde op en gang om måneden til kontrol”, siger han.

Lærer nyt omkring sin sygdom
Selvom mange tilmelder sig som deltagere i et forskningsprojekt med håbet om at hjælpe med at udvikle en ny medicinsk behandling, så opnår mange deltagere en bedre indsigt i deres sygdom og helbred. Det gør de bl.a. gennem de mange møder med eksperter indenfor deres sygdomsområder.

John er også meget glad for at være en del af forskningsprojektet, fordi det udover at give ham muligheden for måske at opleve bedring i sin KOL, giver ham mulighed for at lære nye ting om sin sygdom.

”Jeg har lært meget mere om min sygdom, end jeg nogensinde selv ville havde fundet ud af, ved at være så tæt på sundhedsvæsenet og forskere indenfor feltet igennem min deltagelse. Det har været meget spændende og lærerigt for mig.”

Til dem der er i tvivl om, hvorvidt de skal tilmelde sig forskningsprojekter, er Johns råd klart. Udover man kan blive klogere på sit eget helbred, mener han nemlig, at forskning er nødvendigt for at opnå fremgang.

”Jeg vil sige det samme, som jeg tænkte, da jeg selv tilmeldte mig. ’Vi har mulighed for at nå utroligt langt, hvis vi tør prøve at gøre en forskel for os selv og andre.’”

Skrevet af
Benjamin Markersen,
Forskningsassistent,
Forskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *