Forskningsnyt

Her kan du læse et udvalg af de seneste nyheder inden for forskning

I Forskningspanelet følger vi med i de seneste gennembrud og nyheder inden for forskningens verden. Her bringer vi et lille udpluk af nogle af de vigtigste forskningsnyheder.

Mulig ny behandling med antidepressiv medicin til personer med type 2 diabetes

Nye forskningsresultater tyder på, at behandling med antidepressiv medicin kan bedre type 2 diabetes hos patienter, der har depression, og hos patienter, der ikke har diagnosticeret depression. Resultaterne tyder på, at medicinen forbedrer almentilstanden og mindsker symptomerne på  diabetes hos personer med type 2 diabetes.

Forskningsprojektet er fra Aarhus Universitetshospital, og målet for projektet var at undersøge om behandling med antidepressiver blandt personer med type 2-diabetes kan bedre udviklingen i forhold til fysiske følgesygdomme, smertetilstande samt i sidste ende overlevelse.

Du kan læse mere om forskningsprojektet og dets resultater  ved at klike her

KILDE: WWW: SUNDHEDSPOLITISKTIDSSKRIFT.DK

 

Træning giver sclerose-patienter færre attakker

Et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitetshospital viser, at antallet af attaks med al sandsynlighed falder, hvis sclerosepatienter dyrker systematisk, højintens og længerevarende konditionstræning.

P.h.d. Martin Langeskov Christensen fra Institut for Folkesundhed, der står bag undersøgelsen, siger,
” Patienterne, der var med i forsøget, oplevede ingen attaks i den periode, de trænede,”

Han håber, at resultaterne fra undersøgelsen vil inspirere til fremtidige forsøg, der involverer længere indsatser og opfølgningsperioder (mere end et år) samt forfinede MR-teknikker.

“Dette vil give os mulighed for fuldt ud at forstå de effekter af træning, der potentielt beskytter hjernen og yderligere udvide vores viden om sygdommen,” siger forskeren.

Lær mere om forskningsprojektets resultater her

KILDE: RITZAU.DK

 

Tarmbakterier kan styrke kræftbehandling

En kombination af immunterapi og specifikke tarmbakterier kan hjælpe immunforsvaret med at genkende og angribe kræftceller, når det kommer til modermærke, blære- og tarmkræftformer viser ny international undersøgelse.

Forskerne fra Canada, der stod bag undersøglesen, har opdaget, hvilke tarmbakterier, der hjælper vores immunsystem med at bekæmpe kræft tumorer, og hvordan de gør det. Opdagelsen kan give en ny viden om, hvorfor immunterapi fungerer i nogle tilfælde, men ikke andre.

Læs mere om historien her

KILDE: WWW: SUNDHEDSPOLITISKTIDSSKRIFT.DK

 

Dansk forskning: Cykling reducerer dødsrisiko for personer med diabetes

Ny forskning fra Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet viser, at bare en times cykling om ugen kan reducere diabetespatienter risiko for at dø for tidligt af eksempelvis hjerte-kar-sygdom med en fjerdedel.

Undersøgelsen  analyserede sammenhængen mellem tid brugt på cykling og risikoen for døde af alle årsager og hjerte-kar-dødelighed. I løbet af i alt 111.840 personårs opfølgning var der registreret 1.684 dødsfald af alle årsager. I sammenligning med referencegruppen af ​​mennesker, der ikke cyklede ved baseline, var dødsrisikoen af ​​alle årsager; 25 procent, 24 procent, 31 procent og 24 procent lavere for de deltagere, der cyklede i henholdsvis 1-59 min/uge, 60-149 min/uge, 150-299 min/uge og 300+ min/uge.

Du kan læse mere om forskningsprojektets resultater ved at klikke her

KILDE: PROPATIENTER.DK


70% af personer, der lever med en kronisk tarmsygdom, får bivirkninger af steoridbehandling!

I efteråret lavede Medicinske Tidsskrifter en undersøgelse, hvor man stilled medlemmer af Colitis Crohn-Foreningen en række spørgsmål. I undersøgelsen fandt man, at mere end 55% af de adspurgte har modtaget steroidbehandling for deres kroniske tarmsygdom.

Derudover blev deltagerne også spurgt om bivirkningerne ved steroidbehandlingen, og her svarede 70%, at de havde oplevet bivirkninger ved denne behandling.

I Colitis Crohn Foreningen er man overrasket over, at så mange oplever bivirkninger ved steroidbehandlingen.
”Det er både et vidundermiddel og et skrækkeligt middel. Det er meget effektivt til at nedkæmpe inflammation, men samtidig kan det give voldsomme bivirkninger, og mange af vores medlemmer er hårdt ramt. Vi havde dog ikke forventet, at så mange oplever bivirkninger,” siger landsformand i Colitis-Crohn Foreningen Charlotte Lindgaard Nielsen

Klik her og læs mere om undersøgelsens resultater her

KILDE: PROPATIENTER.DK

Skrevet af

Rasmus Hjorth
Community Manager
Forskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *