Forskningsnyt

Her kan du læse et udvalg af de seneste nyheder inden for forskning.

I Forskningspanelet følger vi med i de seneste gennembrud og nyheder inden for forskningens verden. Her bringer vi et lille udpluk af nogle af de vigtigste forskningsnyheder.

Nyt studie: Parkinson er måske i virkeligheden to forskellige sygdomme

Måske kan Parkinson sygdom besat af to forskellige sygdomme, der starter forskellige steder i kroppen. Det er hvad et nyt forskningsstudie har undersøgt, og har fundet banebrydende resultater. Forskerne undersøgte 59 patienter, der enten var nydiagnosticeret med Parkinson. eller led af søvnforstyrrelsen REM-søvn adfærdssyndrom, men ikke diagnosticeret med Parkinson. Mange der lider af REM-søvn adfærdssyndrom udvikler i løbet af nogle år sygdommen.
I studiet fandt forskerne frem til, at den ene slags sygdom starter i kroppen, hvorefter den bevæger sig op til hjernen. Den anden sygdom begynder i hjernen. Det kan være en vigtig ny opdagelse, som kan medføre, at man får mulighed for at bremse den ene af sygdommene, før den når til hjernen, og derved kan behandle Parkinson bedre i fremtiden.

KILDE: https://videnskab.dk/krop-sundhed/banebrydende-studie-parkinson-er-i-virkeligheden-to-forskellige-sygdomme

Frysebehandling som ny behandling mod nyrekræft?

Når man skal behandles for nyrekræft, bliver de fleste danske patienter behandlet gennem et kirurgisk indgreb, hvor man bortopererer kræftknuden i nyrerne. Men det kan måske være på vej til at ændre sig.  Ny forskning viser at frysebehandling, hvor man bruger en frysenål til at fjerne kræftknuder i nyrerne, kan være effektiv og bedre for patienten. Her viste resultater fra Aarhus Universitetshospital, at kun  6% af patienterne fik tilbagefald og 3% dødede som følge af deres nyrekræft, målt på den 10 årige periode, hvor forskerne fulgte op.

KILDE: https://propatienter.dk/sygdomme/kraeft/3014-frysebehandling-er-effektiv-mod-nyrekraeft.html


Ny forskning kan betyde gennembrud i behandling til patienter med knoglemarvskræft

Et nyt forskningsprojekt har undersøget virkningen af to doser af lægemidlet belantamab mafodotin til patienter, der har aktiv knoglemarvskræft efter at have forsøgt 3 eller flere behandlinger, og som ikke længere har effekt af enten immunmodulerende behandling, en proteasomhæmmer eller en anti-CD38-antistofbehandling.
Resultaterne har vist sig positive og betyder at knoglemarvskræftpatienter, der har udtømt deres muligheder for behandling måske kan se frem til behandling med lægemidlet belantamab.  Udvalget for Humanmedicinske Lægemidler i EMA, CHMP, vurderer på baggrund af forskningen, at fordelene ved behandlingen opvejer risikoen for bivirkninger i en patientgruppe, hvor der ikke findes flere behandlingsmuligheder. Der er nu planlagt yderligere forskning på en større population af patienter.

KILDE: https://propatienter.dk/sygdomme/kraeft/2994-dansk-optimisme-nyt-gennembrud-i-behandling-af-knoglemarvskraeft-kan-vaere-pa-vej.html


Internationalt studie viser sammenhæng mellem overvægt og risko for at blive hårdere ramt af COVID-19

I et nyt internationalt forskningsprojekt har man gennemgået 75 studier med i alt 400.000 deltagere, der har været smittede med  COVID-19. Forskningen viste, at der var en tydelig sammenhæng mellem personer med svær overvægt og risikoen for, at disse personer blev ramt hårdere af COVID-19. Dette gælder både større smitterisiko, større risiko for at blive indlagt og for at dø af virussen.

KILDE: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/3708-studie-af-400-000-covid-19-smittede-er-virkelig-darligt-nyt-for-hver-femte-dansker.html

Ny behandling mindsker dødeligheden hos covid-19 patienter

Et nyt internationalt studie med dansk deltagelse har undersøgt binyrebarkhormonet, hydrokortisons effekt imod COVID-19. “Resultaterne viser med stor sikkerhed, at binyrebarkhormonet generelt forbedrer overlevelsen af svær covid for dem, der ligger på intensivafdelingen”, siger overlæge Anders Perner fra Rigshospitalet.
Man forventer at den nye opdagelse kan hjælpe med at sænke dødeligheden blandt patienter i intensivbehandling fra hver tredje til hver fjerde.

KILDE: https://www.dr.dk/nyheder/indland/ny-opdagelse-redder-liv-i-kampen-mod-coronavirus-der-bliver-taget-en-ordentlig-bid?fbclid=IwAR08NtDrUA333qxzKpyX2Y5y46opdsZOF97iPKj-XXNsDeoumGqgYXnsNno

Skrevet af
Rasmus Hjorth
Community Manager
Forskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *