FAQ – Undersøgelse om Danmarks mørketal ift. smittespredning og smitteudvikling af coronavirus

Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med undersøgelsen om Danmarks mørketal ift. smitteudvikling og smittespredning af influenza og coronavirus.

OM UNDERSØGELSEN

Hvad er formålet med undersøgelsen?

“Flatten the curve” strategien betyder, at Statens Serum Institut og de danske sundhedsmyndigheder ikke længere har overblikket over, hvor mange danskere som udviser symptomer på coronavirus.  Formålet med undersøgelsen er at hjælpe Statens Serum Institut og de danske sundhedsmyndigheder med at skabe et overblik over smitteudviklingen og smittespredningen af influenza og coronavirus.

 • Hvorfor deltage i undersøgelsen?

Forskningspanelets undersøgelse vil hjælpe Statens Serum Institut og de danske sundhedsmyndigheder med at få et overblik over smittespredning af influenza og coronavirus. Du kan hjælpe ved at besvare spørgeskemaet. Spørgsmålene tager udgangspunkt i Statens Serum Instituts Influmeter undersøgelse.

Deltag i undersøgelsen her

 • Skal jeg udfylde Forskningspanelets spørgeskema, eller spørgsmålene på Facebook?

Du bedes besvare spørgsmålene gennem Forskningspanelets spørgeskema, som du finder her: https://forskningspanelet.dk/covid19/

Vi opfordrer alle, der har lyst til at deltage i undersøgelsen,  at lade være med at dele deres data på Facebook, men i stedet besvare Forskningspanelets spørgeskema.

 • Hvordan er spørgsmålene i undersøgelsen udviklet?

Spørgsmålene tager udgangspunkt i Statens Serum Instituts Influmeter undersøgelse. Derfor er alle spørgsmål i Forskningspanelets spørgeskemaundersøgelse udviklet med udgangspunkt i Influmeter spørgeskemaet.

 • Hvorfor skal jeg oplyse min e-mail, når jeg afgiver besvarelse på spørgeskemaet

Årsagen til, at du skal oplyse mail, når du besvarer, er så vi kan kontakte alle deltagere direkte, når vi sender et nyt spørgeskema ud hver uge. Derudover ønsker vi også at kunne levere resultaterne af undersøgelsen direkte til alle deltagere. Din e-mail vil ikke optræde i offentliggørelse af resultaterne for undersøgelsen, og vil ikke anvende i analysen af besvarelserne.

 • Hvad sker der efter jeg har udfyldt skemaet? 

Efter du har udfyldt spørgeskemaet, skulle du meget gerne modtage en bekræftelse på, at Forskningspanelet har modtaget din besvarelse. Herefter sender vi dig et nyt spørgeskema mandag hver uge, hvor du skal udfylde din helbredsstatus for den forgangne uge. På denne måde kan vi følge smitteudviklingen af influenza og coronavirus i Danmark.

 • Hvordan modtager jeg resultaterne fra undersøgelsen?

Som deltager i undersøgelsen vil du ugentligt modtage resultater fra undersøgelsen, som kan vise udviklingen af smitteudviklingen og smittespredningen af influenza og coronavirus. Vi vil sende dig disse resultater på den mail, som du har registreret, da du tilmeldte dig.

 • Hvordan afmelder jeg mig?

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage og afmelde dig ved at skrive til  rasmus@forskningspanelet.dk

Udmeldelse af Fb-gruppen, kan ske gennem Facebook, hvor du går ind og melder dig fra.

 • Hvornår slettes min data fra undersøgelsen

Hvis du har anmodet om at få din mail og dertilhørende data slettet, så er de slettet, så snart du har modtaget en bekræftelse på sletning fra Forskningspanelet. Fra, at du har sendt din anmodning om at blive slettet, til at din data er blevet slettet, og du modtager bekræftelse på dette, vil der højst gå 10 arbejdsdage. Vi bestræber os på at behandle alle sletteanmodninger hurtigst muligt.

Alle deltageres data i denne undersøgelse vil blive slettet senest 30 dage efter undersøgelsens afslutning. Når Forskningspanelets undersøgelse for afdækning af mørketal af smitteudvikling af coronavirus og influenza i Danmark er afsluttet, vil alle deltagere modtage en mail med besked om dette. Herefter vil Forskningspanelet gå igang med vores slette procedure og alle deltageres data være slettet senest inden for 30 dage efter undersøgelsens afslutning og underetning herom.

OM FORSKNINGSPANELET

 • Hvad er Forskningspanelet?

Forskningspanelet er et frivilligt dansk patientfælleskab, med mere end 20.000 medlemmer.

Vi arbejder for, at det skal være nemt og sikkert at deltage i forskning. Du bliver tilbudt at deltage i forskellige forskningsprojekter, der er relevante for dig. Man kan altid takke nej til at deltage. Derudover vil du modtage nyhedsbreve om forskning, forskningsrapporter og meget mere. Du kan også læse mere om Forskningspanelet her: https://forskningspanelet.dk/om-forskningspanelet/#1492154089430-578b95a9-omet/#forskningspanelet001

 • Hvordan tilmelder jeg mig Forskningspanelet?

Du tilmelder dig Forskningspanelet via. dette spørgeskema: https://forskningspanelet.dk/home/tilmelding-forskningspanelet/

Når du har udfyldt dette spørgeskema, vil du inden for et måned modtage Forskningspanelets helbredsskema. Det bedes du udfylde, så vi kan kontakte dig om forskningsprojekter, der er relevante for dig. Det er gratis at være medlem af Forskningspanelet.

 • Hvordan framelder jeg mig Forskningspanelet?

Hvis du ikke længere ønsker at være medlem af Forskningspanelet, kan du altid skrive til rasmus@forskningspanelet.dk . Skriv venligst ”afmelding” i emnefeltet

 • Hvem står bag Forskningspanelet?

 Forskningspanelet er stiftet og drevet af patientorganisationen James Lind Institute, der arbejder for at gøre det nemt og sikkert at deltage i forskning. Du kan læse mere om James Lind Institute her: https://jameslindinstitute.org/what-we-do/

OM SAMARBEJDE MED FACEBOOKGRUPPEN, DANMARKS MØRKETAL – COVID-19(CORONA)

 • Hvem står bag Facebook gruppen?

Facebookgruppen, Danmarks mørketal – covid-19(corona) er et frivilligt initiativ, som er stiftet af Kristian Mody, og drevet i fællesskab med Frederik Wildfang Lykkebo. De lavede gruppen, fordi de gerne ville hjælpe Statens Serum Institut og de danske sundhedsmyndigheder med at afdække mørketallet af antal smittede med coronavirus og influenza i Danmark.

 • Hvem står bag undersøgelsen / spørgeskemaet?

Forskningspanelet har udfærdiget det nye spørgeskema, som ligger på deres platform: https://forskningspanelet.dk/covid19/

Forskningspanelet er også ansvarlige for indsamlingen af data i undersøgelsen.

 • Hvilken forbindelse er der mellem Forskningspanelet og Facebook gruppen – Danmarks mørketal – covid-19(corona)

Forskningspanelet kontaktede stifterne af Facebook gruppen, Kristian Mody og Frederik Wildfang Lykkebo, med håbet om at indlede et samarbejde, der kunne sikre, at undersøgelsens data ville kunne anvendes af Statens Serum Institut og de danske sundhedsmyndigheder. Forskningspanelet og Facebookgruppen har ikke andre forbindelser end i forbindelse med samarbejdet omkring dette projekt.

Nu samarbejder Forskningspanelet og og Facebook gruppen – Danmarks mørketal – covid-19(corona) om at få så mange af medlemmerne i Facebook-gruppen til at deltage i Forskningspanelets undersøgelse.

Vores fælles mål med denne undersøgelse er at kunne hjælpe Statens Serum Institut og de danske sundhedsmyndigheder med at skabe et overblik over smitteudviklingen og smittespredningen af influenza og coronavirus.

 • Hvordan fungerer samarbejdet mellem Facebook gruppen og Forskningspanelet?

Samarbejdet er baseret på en fælles aftale om, at Forskningspanelet har udviklet en ny undersøgelse, der understøtter Facebook-gruppens formål med at hjælpe Statens Serum Institut og de danske sundhedsmyndigheder med at skabe et overblik over smitteudviklingen og smittespredningen af influenza og coronavirus.

Derfor bliver alle medlemmer af Facebook gruppen opfordret til at besvare det nye spørgeskema, der ligger på Forskningspanelets platform.

Forskningspanelet har også udviklet denne undersøgelse for at sikre, at respondenternes data opbevares sikrest muligt  og i overensstemmelse med gældende retningslinjer ift. persondatafoordningen (GDPR).

OM DATA

Hos Forskningspanelet, forstår vi, at det er vigtigt at passe på data og handle i overensstemmelse med persondataforordningen(GDPR). Derfor har vi taget de nødvendige skridt med henblik på at opfylde internationale krav om beskyttelse af personlige oplysninger. Forskningspanelet, der er stiftet og drevet af James Lind Institute, er godkendt af Datatilsynet til at behandle personfølsomme oplysninger.

 • Hvad bliver mine data og oplysninger anvendt til?

Dine data bliver anvendt til at skabe et overblik over smitteudviklingen og smittespredningen af influenza og coronavirus i Danmark. Den samlede data har til formål at blive delt med Statens Serum Institut og relevante danske sundhedsmyndigheder for at skabe et overblik over smitteudviklingen og smittespredningen af influenza og coronavirus.

Data som vil blive delt med Statens Serum Institut og relevante danske sundhedsmyndigheder vil blive leveret i anonymiseret form.

Vi vil også anvende din data til at kunne kontakte dig om fremtidige undersøgelser, sådan at vi bl.a. kan følge smitteudviklingen og smittespredningen over flere uger. 

 • Hvordan sikres min data?

Når du klikker på et link til Forskningspanelets spørgeskema, bliver du henvist til spørgeskemaet via. en krypteret linje. Det vil sige, at når man sender data afsted fra sin mobiltelefon for at svare på spørgeskemaet, bliver den linje hele tiden brudt op til ukendelighed. Når data når over på den anden side, bliver det genskabt igen.

Forskningspanelets database og dens indhold forbliver i vores organisation og opbevares i databehandlingsenheder og på servere, der handler på vores vegne og ansvar. Databasen er placeret i Danmark og er udelukkende underlagt Forskningspanelets medarbejdere.

 • Hvem har adgang til min data?

Når du har afgivet dit informerede samtykke i forbindelse med udfyldningen af Forskningspanelets spørgeskema, giver du Forskningspanelet adgang til de data, som du har oplyst i vores undersøgelse. I det informede samtykke, har vi også angivet, at vores målsætning er at dele data fra undersøgelsen med Statens Serum Institut og andre relevante sundhedsmyndigheder i Danmark. Det vil dog være i form af anonymiseret data.

 • Hvad gør jeg, hvis jeg gerne vil have slettet mine data?

 Hvis du ikke længere ønsker at deltage i undersøgelsen og få slettet dine oplysninger, så skriv en mail til rasmus@forskningspanelet.dk. Herefter vil din mail og dertilhørende data slettes.

 • Hvornår slettes min data fra undersøgelsen

Hvis du har anmodet om at få din mail og dertilhørende data slettet, så bliver de slettet så snart du har modtaget en bekræftelse på sletning fra Forskningspanelet.

Alle deltageres data i denne undersøgelse vil blive slettet senest 30 dage efter undersøgelsens afslutning. Når Forskningspanelets undersøgelse for afdækning af mørketal af smitteudvikling af coronavirus og influenza i Danmark er afsluttet, vil alle deltagere modtage en mail med besked om dette. Herefter vil alle deltageres data være slettet senest inden for 30 dage.

 

Hvis du ikke fandt svar på dit spørgsmål i dette dokument, så er du velkommen til at skrive til rasmus@forskningspanelet.dk, så vil vi forsøge at behandle din henvendelse hurtigst muligt.

(NB. Grundet stor travlhed, da der er stor interesse for projektet, kan opstå længere svartid end normalt)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *