’’Deltagelse i klinisk forskning er med til at bidrage til en mere sikker fremtid for os alle’’

Sophia Osman Mohammed er 26 år gammel, og til dagligt studerer hun til sygeplejerske på Professionshøjskolen Absalon. Ligesom mange andre unge på 26, bruger Sophia det meste af sin tid på at være sammen med sine venner. Men til forskel fra hendes venner og mange jævnaldrende har Sophia en kronisk sygdom.

Sophia blev i 2002 diagnosticeret med type 1 diabetes i en alder af fem år. Hun lærte derfor tidligt at balancere sit liv og hverdag med en type 1 diabetes diagnose. Sophia anser dog ikke hendes sygdom som værende en byrde eller en forhindring i hendes hverdag,

Jeg mener, at desto mere man lærer sin egen krop  og sygdom at kende, desto færre begrænsninger har man.

Det er vigtigt, at unge med kronisk sygdom engagerer sig

Sophia mener at unge mennesker også har et stort bidrag at give til klinisk forskning, især hvis de har en kronisk sygdom.

’’Jeg synes, det er rigtig vigtigt at unge mennesker med kroniske sygdomme både gør sig nysgerrige og engagerer sig i deres sygdom. Det er utroligt vigtigt at vide hvad der foregår inde i ens egen krop, både for ens eget helbred skyld, men også for fremtidens generationer.’’

Siger Sophia og fortsætter:

Jeg går meget op i at være vidende om min egen sygdom, fordi jeg på den måde kan få den bedste vejledning til at leve mit liv på den bedste måde og forhåbentlig undgå at få følgesygdom. Her kan klinisk forskning være en hjælp til at få den viden

’’Hvis man kender mere til sin egen sygdom og deltager i klinisk forskning, kan man  få den rette vejledning til en sundere hverdag og muligvis forebygge følgekomplikationer, eller i hvert fald få dem senere i livet.’’

Ikke en anderledes hverdag, men en anderledes mentalitet 

Sophia oplever, at rigtig meget af hendes hverdag bliver defineret af hendes mentalitet og tilgang til hendes type 1 diabetes. Hun prøver derfor at se positivt på at leve med en kronisk sygdom, og føler ikke, at hendes hverdag er særlig anderledes end så mange andres. Ligesom når hun skal  træffe valg ift. hendes kost bl.a. pga. type 1 diabetes.

’’Jeg kender min krop på en anden måde end de fleste, og jeg holder selvfølgelig måske lidt mere øje med den i forhold til insulin indtag og kost, men  der er rigtig mange mennesker, der tænker meget over hvad de spiser, og hvordan det påvirker deres krop på godt og ondt. Derfor ser jeg ikke forskel på at have et fokus på min kost , bare fordi jeg gør det grundet min diabetes. Vi har jo alle sammen det samme mål, nemlig at være sunde og raske så længe livet tillader det’’ siger Sophia og understreger: 

’’Jeg synes det er supervigtigt, at man som ung tager stilling til livet og dets udfordringer. Vi har alle sammen forskellige udfordringer, og i dette tilfælde vil man sige, at diabetes er min, så hvorfor ikke bruge min sygdom og gøre den til noget positivt for sig selv og andre? Dette mener jeg kan gøres gennem klinisk forskning. Her kan yde et kæmpe bidrag til den medicinske verden, både i dag og for fremtiden.’’ 

Sophia håber, at der i fremtiden vil være mere fokus på unge menneskers rolle i klinisk forskning, og at der vil være et større engagement for at inkludere og appellere til at unge menneskers deltagelse.

Klik på tilmeldingsformularen nedenfor og meld dig ind i forskningspanelet. Så hjælper du dansk forskning: Tilmelding Forskningspanelet – Forskningspanelet

Hos Forskningspanelet vil vi gerne lytte til dine oplevelser og gøre din stemme hørt! Hvis du gerne vil i kontakt og dele din historie, så skriv til info@forskningspanelet.dk

Skrevet af Nadin Chahrour

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *