Forskningsnyt

Her kan du læse et udvalg af de seneste nyheder inden for forskning

I Forskningspanelet følger vi med i de seneste gennembrud og nyheder inden for forskningens verden. Her bringer vi et lille udpluk af nogle af de vigtigste forskningsnyheder.

Statiner reducerer risiko for kræft blandt patienter med hjertesvigt

Et nyt observationsstudie af over 87.000 mennesker viser, at risikoen for at udvikle kræft samt risikoen for at dø af kræft reduceres med 26% blandt patienter med hjertesvigt ved behandling med statiner. Studiet viste desuden, at jo længere tid patienter tog statiner, desto mindre risiko havde de for at udvikle kræft. En opfølgende undersøgelse viste også at patienter, der havde været i behandling med statiner, havde en 16% lavere risiko for at udvikle kræft sammenlignet med patienter, der ikke havde været i behandling med statiner.

Studiet er ikke kun interessant ift. behandling med statiner, men sætter også fokus på hjertesvigt som en mulig kræftfremkaldende tilstand.

Læs mere og se de præcise tal for reduceringen af kræftrisici her

KILDE: PROPATIENTER.DK

 

De første patienter med hjerterytmeforstyrrelse opereret med ny metode

Herlev og Gentofte Hospital er det første hospital i Skandinavien, der er gået i gang med at operere med metoden PFA – Pulsed Field Ablation. PFA er en ny metode til den ablationsbehandling, der bliver brugt i behandlingen af atrieflimren. Ablationsbehandlingen er den mest brugte metode til behandling af atrieflimren, og foregår ved, at man fjerner det væv, der forårsager hjerterytmeforstyrrelse – dette er indtil nu gjort via enten varme eller kulde, men den nye metode som gør det via trykbølger lader til at være mere sikker, da den ikke har risiko for også at ramme det øvrige væv i hjertet.

Den nye metode er et stort gennembrud og lover godt for patienter med hjerterytmeforstyrrelse, da den både er sikrere, hurtigere og mere effektiv end de hidtidige former for ablationsbehandling, hvilket betyder, at flere patienter kan få en bedre behandling.

Lær mere om den nye behandlingsform her

KILDE: HJERTEFORENINGEN.DK

 

Ny medicin sætter nye standarder for reducering af langtidsblodsukker for personer med type 2 diabetes

Nye studier om det nye amerikanske lægemiddel imod Type 2-diabetes, Tirzepatid er blevet publiceret. Resultaterne viser, at ca. 50 % af de behandlede er nået et normalt niveau indenfor langtidsblodsukker efter 40 ugers behandling. Studierne viser også et stort vægttab hos deltagerne.

En professor udtaler, at dette kan betyde et paradigmeskifte indenfor type 2-diabetes, hvor man først behandler overvægten fremfor det nuværende fokus på blodsukkerregulering og blodtryk. Måske vil man vil også kunne udskyde behandlingen med insulin.

Læs mere om resultaterne af studierne her

KILDE: MEDICINSKTIDSSKRIFT.DK

 

Dansk studie vil behandle psoriasisgigt ved hjælp af fæcestransplantationer

Forsker ved Odense Universitetshospital, Maja Skov Kragsnæs, har modtaget prisen for det bedste kliniske fund ved årets Europæiske Reumatologi-kongres. Hun har fået prisen for hendes studie omhandlende behandling med fæcestransplantationer til patienter med psoriasisgigt.

Behandlingen er ny og eksperimentel. Den er baseret på en tanke om, at tarmen er særligt vigtig for patientgruppen og kan påvirke kroppen i en sådan grad, at den enten udvikler eller forværrer symptomerne for f.eks. psoriasisgigt.

Læs mere om behandlingen samt studiets resultater her

KILDE: MEDICINSKTIDSSKRIFT.DK

 

Ny strålebehandling har hjulpet patienter med livmoderhalskræft – og kan hjælpe andre kræftpatienter

En mere personligt tilrettelagt brug af indvendig stråleterapi har gjort overlevelsesmulighederne større for patienter med livmoderhalskræft. Den samme forskning er nu ved at finde sted indenfor prostatakræft. Metoden der bliver forsket i hedder MR-brachyterapi, og den indebærer en MR-scanning, der sørger for, at man kan individualisere brachyterapien afhængig af organernes placering, og hvad der er tilbage af svulsten.

Forskerne håber på, at behandlingens succes kan overføres til prostatakræft og andre gynækologiske kræfttyper.

Læs mere om den nye behandling her

KILDE: PROPATIENTER.DK

 

Et lille protein kan beskytte mod Type 1-diabetes

Nye forsøg på mus viser, at et protein kan hjælpe mod Type 1 diabetes. Proteinet hedder MOTS-c, og kan hjælpe med at sikre, at immunsystemet ikke angriber kroppens insulinproducerende celler. En analyse viser desuden, at Type-1 diabetes-patienter har et lavere niveau af MOTS-c i deres blod end gennemsnittet.

Opdagelsen af det immunregulerende proteins virkning kan give mulighed for også at behandle andre autoimmune med samme procedure.

Læs mere om projektet og MOTS-c her (Link til engelsk artikel på hjemmeside)

KILDE: FAIM.DK

Skrevet af

Benjamin Markersen
Forskningsassistent,
Forskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *