“Jeg føler virkelig, jeg har fået det meget bedre”

Da Ivan Brinck tilmeldte sig et forskningsprojekt, der tester en ny medicinsk behandling mod KOL, var det med håbet om at kunne hjælpe andre KOL-patienter til at få det bedre. Men til hans store overraskelse viste det sig, at det var ham selv, der fik det meget bedre efter en telefonsamtale med Forskningspanelets forskningssygeplejerske.

I Forskningspanelet hjælper vi med at finde KOL patienter til et forskningsprojekt, der tester en ny medicinsk behandling af KOL. Projektet foregår på hospitaler i hele Danmark og flere end 3.000 personer med KOL har tilmeldt sig. En af dem er Ivan Brinck på 74 år. Han tilmeldte sig med håbet om, at hans deltagelse kunne komme andre KOL- patienter til gavn.  

“Da jeg så annoncen, tænkte jeg, at hvis man kan bruge mig, og hvis min deltagelse i et forskningsprojekt kan hjælpe andre, vil jeg gerne være forsøgskanin. Og så troede jeg ikke på, at jeg selv kunne få noget ud af det”. 

En telefonsamtale, der ændrede alt
Men Ivan blev hurtigt overrasket. Hans besvarelse af det indledende spørgeskema passede til forskningsprojektets kriterier og han blev kort efter ringet op af Forskningspanelets forskningssygeplejerske, Birgit Hauggaard-Nielsen, som spurgte mere ind til Ivans helbred.  

“Vi fik os en lang snak, og Birgit gav mig en masse viden, fordi hun har talt med over 700 KOL-patienter, og derfor har hun fingeren på pulsen. Birgit satte mange ting på plads for mig.” , husker Ivan.

De to snakkede især om den medicin, som Ivan tog for at behandle sin KOL, og hvordan sygdommen og medicinen betød, at han ikke længere kunne cykle en tur ned til havnen eller ud på landevejen. Alle disse små ting, som plejede at gøre ham glad i hverdagen, men som sygdommen og den medicin, han modtog, havde sat en stopper for.

Birgit endte med at råde Ivan til at snakke med sin egen læge om at skifte til en ny medicin, der kunne forbedre hans behandling og helbred.  Ivan tog rådet til sig, og fik efter kort tid skiftet til den nye medicin,  Birgit havde anbefalet. Og det har ikke taget lang tid for ham, at fælde dom over, hvad Birgits råd har betydet.

“Det er det bedste, der er sket!”. 

Forbedret lungekapacitet og livskvalitet
Det vurderes, at der i Danmark er 300.000 personer, der lever med KOL. Desværre eksisterer der ingen kur mod sygdommen, men det betyder ikke, at man som KOL-patient ikke godt kan få det bedre. Og her spiller behandling og medicinering en vigtig rolle. Ivan har især mærket, hvordan den nye medicin har haft en positiv effekt på hans helbred. 

“Jeg var inde og få lavet en pusteprøve ved lægen for en uge siden, og hun var lige ved at falde ned af stolen. Hun spurgte, hvad der var sket, ”Er det bare den medicin, der har gjort så meget, Ivan?”, “Ja”, sagde jeg så!  – Det er da fantastisk, synes jeg. Jeg troede, at det bare skulle fortsætte med at gå ned ad bakke for mig.” siger han glad. 

Tallene fra pusteprøven talte sit tydelige sprog. Ivans lungekapacitet er gået fra at være på 48% til 54%. En forbedring som han også mærker i hverdagen.

“Jeg er begyndt at kunne bevæge mig  mere. Før kunne jeg kun klare 5 minutter på cykel, så havde jeg ikke luft til mere. Men en måned efter jeg tog  den nye medicin, kunne jeg cykle en tur ud på Gyllingenæs, som er en tur på 8 km. Og jeg havde det endda bedre end før, hvor jeg kun kunne cykle 5 minutter. Det har virkelig gjort noget godt for mig!” 

Ingen deltagelse i forskningsprojektet, men en guldklump i hatten
Selvom om telefonsamtalen mellem Birgit og Ivan endte med, at Ivan ikke alligevel kunne deltage i forskningsprojektet, sidder Ivan alligevel tilbage med en følelse af, at han har fået meget mere ud af tilmelde sig forskningsprojektet, end han havde turde håbe på. 

“Jeg vil helt sikkert anbefale andre at tilmelde sig et forskningsprojekt. Jeg har fået en rigtig god rådgivning af Forskningspanelet. Og nu fik jeg jo også selv en guldklump i hatten i form af Birgits råd. Det havde jeg ikke regnet med.” 

Især rådgivningen og tiden, som forskningssygeplejerske hos Forskningspanelet, Birgit Hauggard-Nielsen, kunne tilbyde ham som frivillig forskningsdeltager, er noget, han sætter pris på.  

“Jeg synes ikke, jeg har fået ret meget hjælp fra sundhedsvæsenet, så jeg ryger selvfølgelig helt op i skyerne, når jeg snakker med så sød en sygeplejerske, som siger prøv det her medicin.  Jeg føler virkelig, jeg har fået det meget bedre!”

Og Ivan har da også talt med Birgit siden han blev rådet til at skifte medicin.

“Jeg har ringet tilbage til Birgit,  og fortalt hende, at min lungekapacitet er øget, og jeg hare fået det bedre. Det blev hun rigtig glad for at høre.” 

Skrevet af
Rasmus Hjorth,
Community Manager,
F0rskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *