Feedback fra forskningssygeplejersken – Råd om daglig hoste

Hos Forskningspanelet har vi netop afsluttet arbejdet med et forskningsprojekt, der henvendte sig til personer, som hoster dagligt. Forskningssygeplejerske, Birgit Hauggaard Nielsen, har talt med over 350 personer, der alle ønskede at deltage i forskningsprojektet. På baggrund af hendes mange samtaler har hun samlet de bedste råd til personer, der oplever hosteproblemer.

Forskningspanelet har netop færdiggjort arbejdet med at finde deltagere til et forskningsprojekt om kronisk hoste. Heldigvis var der en stor interesse for at deltage i forskningsprojektet, og det endte med at mange patienter fik tilbudt deltagelse i projektet og er nu i fuld gang med at teste medicinen ude på forskningsafdelingerne. Men mange patienter kunne desværre ikke deltage, da forskningsprojektets kriterier ikke passede til deres helbredsoplysninger.

Forskningssygeplejerske, Birgit Hauggaard Nielsen har talt med flere end 350 patienter, for at finde ud om forskningsprojektets kriterier passede til  deres sygdomshistorik og hosteproblemer. På baggrund af disse samtaler har hun opnået en masse ny viden og erfaringer om patienters hosteproblemer.

I et nyt tiltag fra Forskningspanelet, kaldet “Feedback fra forskningssygeplejersken”, vil vi opsamle denne viden og erfaringer fra arbejdet med et forskningsprojekt, og dele forskningssygeplejerskens indsigt med Forskningspanelets medlemmer og øvrige interesserede. Her har vi samlet generelle råd fra forskningssygeplejersken, som er baseret på de flere end 350 telefonsamtaler med personer, der har haft problemer med daglig hoste.

Feedback fra forskningssygeplejerske, Birgit Hauggaard-Nielsen

Birgit Hauggaard -Nielsen er uddannet forskningssygeplejerske fra Rigshospitalet. Hun har arbejdet i mere end 20 år med klinisk forskning på bl.a. Bispebjerg og Frederiksberg Hospital og Rigshospitalet.  Nu arbejder hun som forskningssygeplejerske for James Lind Care, som har stiftet Forskningspanelet.

Feedback fra Birgit om patienters hosteproblemer:

Min feedback og generelle råd til jer er et sammendrag af de mange samtaler, som jeg har haft sammen med flere hundrede patienter i forbindelse med et forskningsprojekt, der omhandler kronisk hoste. I mit arbejde med dette forskningsprojekt har jeg talt med mange patienter, der oplever problemer med hoste. På baggrund af samtalerne har jeg fået større indsigt i forskellige patientgruppers problemer med hoste.

Mit vigtigste budskab er, at jeg altid vil råde alle, som er generet af daglig hoste, til at søge læge

I mit arbejde med dette forskningsprojekt har jeg hovedsageligt talt med tre grupper af patienter:

  1. Personer der hoster næsten hver dag, men som aldrig er blevet undersøgt for årsagen til deres hosten.
  2. Personer der hoster hver dag og er blevet undersøgt for årsagen til deres hosten med forskellige former for pusteprøver.
  3. Personer der har astma, som vurderes medicinsk velbehandlet, men på trods af det, generes de af daglig hoste.

Generel er de hyppigste årsager til daglig hoste astma, KOL, kroniske bihulebetændelse og problemer med reflux (mavesyre i spiserøret) med undtagelse af luftvejsinfektioner, som vare ca. 1-2 uger, og behandles med antibiotika, hvis infektionen skyldes bakterier.

Mit første gode råd til især personer, der kan identificere sig med patientgruppe 1, er, at hvis man hoster hver dag uden grund, bør du konsultere din egen læge og bede om at få lavet en udredning for årsagen til hosten.

Derudover vil jeg råde patienter, der hører ind under gruppe nr. 2, til at få undersøgt om man lider af mavesyre i spiserøret(reflux). Dette er en hyppig årsag til daglig hoste og mange personer med reflux tendenser, oplever ikke selv at have symptomer på ”for meget mavesyre”. Hosten kan hermed trigges og forværres, når du ligger ned og skal sove, hvis du lider af dette. En ørenæsehals læge vil kunne be -eller afkræfte, om årsagen til din daglige hoste kunne være på grund af reflux.

I tilfælde af, at man tilhører den tredje patientgruppe, som er listet længere oppe i denne artikel, vil jeg råde til, at man konsulterer sin egen læge. Det kan nemlig være relevant at gennemgå sin astmamedicin, lave en såkaldt “pusteprøve” og revidere sin astmamedicin for at sikre, man stadig er korrekt medicineret. En forkert medicinering af astmaen kan være en årsag til den daglige hoste.

Afslutningsvis vil jeg understrege, at det har været en fornøjelse, at tale med så mange interesserede personer, som alle og én har været med til at gøre en stor forskel.

Tak for alle de gode samtaler.

Skrevet af
Rasmus Hjorth,
Community Manager,
Forskningspanelet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *