Hold dig opdateret på de seneste medicinske nyheder

I denne artikel kan du læse et udvalg af de seneste forskningsnyheder og medicinske gennembrud. Tag et kig nedenfor for at lære mere. 

Nyt lægemiddel mod Alzheimers har vist lovende resultater

Behandling med nyt lægemiddel bremser forværringen af tidlig Alzheimers sygdom. Det eksperimentelle præparat lecanemab, der er et antistof udviklet til at reducere mængden af ​​skadelig amyloid beta i hjernen, har vist lovende resultater i et fase 4 studie.

Undersøgelsen inkluderede 1.795 patienter med tidlig Alzheimers sygdom, som enten blev behandlet med lecanemab eller fik et uvirksomt stof (placebo).

Kristian Steen Frederiksen tager også forbehold for, at han kun har set foreløbige resultater og er forsigtig med at udtale sig om, hvad behandlingen vil komme til at betyde for danske patienter med Alzheimers og deres pårørende.

“Formentlig vil det blive tilbudt til patienter, der er meget tidlig i deres sygdomsforløb, og forhåbentlig vil det få en indflydelse på deres forløb og bremse udviklingen af sygdommen. Det kan få nogle afledte effekter, da vi ved, at mange patienter først bliver diagnosticeret i et senere stadie. Så vi skal forberede os på et scenarie, hvor vi tidligere skal finde disse patienter,” siger Kristian Steen Frederiksen.

Læs hele artiklen her: Lægemiddel mod Alzheimers viser lovende resultater (propatienter.dk)

Del denne artikel med dit netværk og spred nyheden!

Nyt studie viser: ’’overlevelsen efter lungekræft er steget markant’’

I 50 år har Danmark ligget i bunden blandt de nordiske lande, når det handlede om overlevelsen efter lungekræft. Men på få år er der sket en kæmpe fremgang. Kvinder i Danmark har nu den højeste et-årsoverlevelse blandt kvinder i Norden. Også blandt mænd er der stor fremgang.

I perioden 2011-2015 var 42,7 procent af mandlige lungekræftpatienter i live et år efter diagnosen. I perioden 2016-2020 var tallet steget til 52 procent ifølge databasen. For kvinder steg 1-årsoverlevelsen fra knap 50,9 procent til 60,2 procent i samme periode. Det svarer til en stigning på over 9 procentpoint for begge køn.

“Det er virkelig en markant forbedring, og det er fantastisk. Lungekræft er en alvorlig sygdom med en høj dødelighed. Det er derfor glædeligt, at flere lever længere efter diagnosen. Jeg er stolt af, at vi i Danmark har formået at rykke så meget ved overlevelsen på så kort tid,” siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Læs hele artiklen her: Overlevelsen efter lungekræft er steget markant (propatienter.dk)

Del artiklen med dit netværk!

Motion kan mindske graden af bivirkninger efter stråleterapi mod brystkræft

Brystkræftpatienter behandlet med stråleterapi oplever en mindre grad af træthed og større livskvalitet, når de gennemfører et tilpasset og moderat 12-ugers træningsprogram, indikerer et mindre studie.

Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Breast Cancer, inkluderede 89 kvinder i undersøgelsen, hvoraf 43 gennemførte et hjemmebaseret 12-ugers program, bestående af et ugentligt træningsregime på en til to modstandstræningssessioner og akkumuleret 30-40 minutters aerob-træning.

Resultatet viste, at patienterne, der indgik i træningsgruppen, kom sig hurtigere fra kræftrelateret træthed under og efter strålebehandling sammenlignet med kontrolgruppen. De opnåede desuden en signifikant øgning i HRQoL – sundhedsrelateret livskvalitet – efter strålebehandling.

Træningsgruppen rapporterede signifikante forbedringer i mild, moderat og kraftig fysisk aktivitet op til 12 måneder efter det overvågede træningsprogram var afsluttet, konkluderer forskerne.

Læs hele artiklen her: Motion kan mindske graden af bivirkninger efter stråleterapi mod brystkræft (propatienter.dk)

Del denne artikel med dem som du tænker ville få gavn af at læse den!

Sådan kan læger hjælpe patienter til en bedre søvn uden medicin

Hver tredje dansker oplever søvnproblemer. Sovemedicin er for mange den umiddelbare løsning – 653.000 danskere bruger lægemidler mod søvnløshed og angsttilstande. Men en nonfarmakologisk tilgang er mere effektiv på langt sigt, viser studier.

Psykiatriens hus i Aarhus har udviklet kurser i non-farmakologisk behandling af søvnproblemer, som kan benyttes i en light-udgave hos blandt andre de praktiserende læger.

”Vores resultater er meget markante. Metoden er også efterspurt af patienterne, fordi den ikke interagerer med anden medicinsk behandling og kan tilpasses livsstil og individuelle behov. De kender søvnrådene og ved, de ikke virker for dem,” fortæller forskningssygeplejerske og en af initiativtagerne til projektet,” Mette Kragh.

Søvnbehandlingen bygger primært på kognitiv adfærdsterapi ved søvnløshed(KAT-I). Behandlingen består af følgende elementer:

Søvnrestriktion (tid i sengen begrænses til den faktiske søvntid)

Stimulus-kontrolmetode (sammenhæng mellem seng og søvnløshed aflæres)

Undervisning om gode søvnvaner

Afspændingsøvelser og kognitive metoder, der kan afhjælpe søvnrelaterede bekymringer og grubleri samt uhensigtsmæssige antagelser om søvn.

Læs hele artiklen her: Sådan kan læger hjælpe patienter til en bedre søvn uden medicin (propatienter.dk)

Del artiklen med dine venner på din Facebook side!

Professorer: ’’Behandling af overvægt skal ikke handle om vægttab, men om sundhed og livskvalitet’’

Behandlingsfokus med overvægtslægemidler bør ikke være vægttab, men et sundere og bedre liv, viser forskere evidens for, at en ny behandling mod overvægt fremmer lige præcis livskvalitet og helbred. Behandlingen kan dog blive livslang.

Lægemidlet Mounjaro (indholdsstof hedder tirzepatid) forbedrer en lang række helbredsmarkører, der indikerer, at behandlingen ikke kun fører til vægttab hos personer med et BMI på 30 kg/m2 eller derover, men også et liv med højere livskvalitet og lavere risiko for alvorlige følgesygdomme.

”Vi skal ændre vores syn på, at der er forskel på vægttabsbehandling og fedmebehandling. Vi skal have fokus på at øge vores patienters sundhed.Vi ved med sikkerhed, at det på den lange bane ikke virker at bede patienter om at spise mindre og være mere fysisk aktive. Hvis vi skal have behandling, der virker mod svær overvægt, skal det være effektivt og nemt for vores patienter.” ” sagde Carel leRoux.

”Det er et vigtigt resultat, som peger på, at deltagerne primært taber den usunde fedtmasse, ikke for meget muskelmasse. De nærmere detaljer relateret til effekten af tirzepatid på kropssammensætningen er dog endnu ikke publiceret i detaljer,” siger Tina Vilsbøll.

Det store spørgsmål er dog, om de nye generationer af medicinske overvægtsmidler skal være behandlinger for livet – og hvad konsekvenserne vil være.

Læs hele artiklen her: Professorer: Behandling af overvægt skal ikke handle om vægttab, men om sundhed og livskvalitet (propatienter.dk)

Spred budskabet om dette vigtige emne på din Facebook side

Hvis du ønsker at være en del af Forskningspanelet og holde dig opdateret på fremskridt inden for medicinsk forskning, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev ved at klikke på følgende link: Tilmelding Forskningspanelet – Forskningspanelet 

Skrevet af Nadin Chahrour

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *