Merete om deltagelse i forskningsprojekt ” Der gik kun 14 dage fra, jeg udfyldte spørgeskemaet, til jeg startede i forskningsprojektet”

Det kan være et langstrakt forløb at blive deltager i et forskningsprojekt. Med alle screeningsbesøg og tjek, kan der snildt gå flere måneder. Men for Merete tog det kun to uger fra, hun havde udfyldt Forskningspanelets spørgeskema til hun blev inkluderet i forskningsprojekt. Et forløb, hun oplevede som yderst effektivt og behageligt.

Det er i begyndelsen af december, da der tikker en mail ind på Meretes computer. I mailen står der, “Forskningspanelet søger deltagere til et forskningsprojekt for personer, der har hoster dagligt.”

”Jeg har ikke noget problem med daglig hoste”, tænkte Merete umiddelbart, men besvarede dog spørgeskemaet alligevel.

Jeg tænkte, at nå ja, det kunne da være meget sjovt at deltage i et forskningsprojekt, da jeg så spørgeskemaet, så jeg endte med at udfylde det.” siger Merete og fortsætter.

Jeg synes jo ikke, jeg har meget hoste, så det var ikke sådan, at jeg tænkte ”Nej nu løser jeg et problem”. Det handlede mere om, at jeg synes, det kunne være spændende at deltage i forskning. Jeg har aldrig set min hoste som et stort problem.”, husker hun.

Blev ringet op af forskningspersonalet få dage efter

Efter Merete havde udfyldt spørgeskemaet, gik der ikke lang tid før hun blev ringet op af en forskningssygeplejerske. I løbet af den korte telefonsamtale blev hun stillet nogle spørgsmål, der skulle sikre, hun kunne henvises til forskningsafdelingen ude på hospitalet.

Da Birgit(forskningssygeplejersken) ringede, blev jeg mødt venligt og det sætter jeg stor pris på! Det var en behagelig oplevelse. I slutningen af samtalen fik jeg at vide, jeg ville blive ringet op af hospitalet efterfølgende. Det er faktisk gået meget hurtigt vil jeg sige.”

Det næste skridt var nu, at Merete skulle kontaktes af selve forskningsafdelingen, der udfører forskningsprojektet. Det tog heller ikke mere end et par dage før telefonen ringede igen. Nu blev hun kaldt ud til sit første møde på hospitalet.

Først var der en inkluderende samtale med en læge, og herefter var der en anden læge, der skulle undersøge mig og tage nogle blodprøver og urinprøver, som alle skulle sikre, at jeg var egnet til at deltage i forskningsprojektet.”, husker hun.

For Merete var hele processen en positiv oplevelse, selvom det kan lyde hektisk med alle de undersøgelser. Hun oplevede især at blive mødt med en stor professionalisme.

Jeg har virkelig haft en god oplevelse ude på hospitalet, fordi de er meget søde og imødekommende og yderst professionelle. Jeg synes jo, det er en rigtig god ting at deltage, fordi man bl.a. får en grundig helbredsscreening, så alene af den grund, så synes jeg, det er en god ting.

I gang med medicinen derhjemme

Her i starten af det nye år er Merete allerede i fuld gang som deltager i forskningsprojektet.

Det indebærer, hun har fået udleveret test-medicinen og skal indtage dette dagligt under forskningsprojektet. Derudover skal hun til to månedlige besøg på et år ude hos forskningsafdelingen.

Nu har jeg en almindelig hverdag, hvor jeg indtager medicinen, som testes i forskningsprojektet. Det betyder, jeg tager to tabletter om morgenen og to tabletter om aftenen, og det hele foregår selvfølgelig hjemme hos mig selv.”

Selvom det var en smule hektisk at gennemgå inkluderingsforløbet i løbet af december, hvor Merete havde masser af planer, så er hun glad for, at det gik hurtigt og effektivt. Hun vil nemlig meget gerne være med til at støtte forskningen.

Baggrund indenfor forskning

Merete har tidligere arbejdet som både forskningssygeplejerske og inden for medicinalbranchen. Med hendes mere end 30 års erfaring inden for branchen, kender hun til vigtigheden af, at der er patienter, som stiller frivilligt op til forskning.

Deltager vi ikke i forskning, så går udvikling i stå. Medicin skal testet på mennesker før det kan udvikles. Og derfor synes jeg det er vigtigt, at der er nogen som stiller op

Af samme årsag mener Merete, at vi skal have et lange større fokus på deltagelse i forskning i vores samfund. Derfor vil hun opfordre andre, ligesom hende selv, til at stille frivilligt op til at deltage i et forskningsprojekt.

Vi har alle et ansvar for at gøre en indsats, så vi kan sørge for der er en behandling til os, når vi selv bliver syge. Når et almindeligt menneske går ind på¨et apotek og køber medicin, er der en indlægsseddel som fx beskriver bivirkninger. Dette er bl.a. fremkommet ved, at en stor gruppe mennesker er testet i forbindelse med udvikling af medicinen.. Det tror jeg, der er mange, der ikke er bevidste om”, påpeger hun og afslutter.

”Hvis du gerne vil have, at der findes medicin, der kan hjælpe dig, er det vigtigt at nogle stiller op i forbindelse med forskning og udvikling..”

Skrevet af

Rasmus Hjorth

Community Manager hos Forskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *