”Det reddede nok mit liv, at jeg meldte mig til et forskningsprojekt”

Käte Præstgaard er en flittig besøgende på Hvidovre Hospital. Af samme årsag var hun meget interesseret i at deltage i et lungeforskningsprojekt for ca. 20 år tilbage. Hun havde dog ikke forestillet sig, at det skulle hjælpe hende med at indse hun var alvorligt fejl-medicineret.

Käte Præstgaard er en kvinde på 58 år og bor sammen med sin mand i Hvidovre.

Hun har tidligere arbejdet i sundhedssektoren og som demenskonsulent, men lever nu en tilværelse som førtidspensionist, hvilket skyldes hendes nedsatte lungefunktion, der sætter sine begrænsninger for hvad hun kan lave.

Jeg fik diagnosticeret KOL i 1999 og besluttede allerede dengang, at det skulle ikke begrænse mig. På det tidspunkt lå jeg på en lungefunktion på 50. Men den er blevet mindre siden. Og det har faktisk fungeret okay for mig. Men jeg fik så en infektion, hvorefter jeg måtte gå på fleksjob og senere har jeg så måtte gå på førtidspension”, siger Käte og tilføjer,

”Min lungefunktion ligger lige nu mellem de 32-35. Så jeg har måtte indrette mig efter det. Når folk ser mig, så kan man ikke se jeg er syg, men jeg skal jo ikke gå langt op ad bakken, før jeg kan mærke der er noget galt.

Mange besøg på hospitalet

Kätes KOL-diagnose og lave lungefunktion betyder hun ofte bliver tjekket på Hvidovre Hospital.

Jeg går jævnligt til tjek på Hvidovre Hospital. Det er jeg virkelig glad for, men det er jo bare en del af hvordan mit liv ser ud, så det fylder ikke så meget i mit hoved”, påpeger hun og uddyber, at den behandling og opmærksomhed, som hun oplever på hospitalet er hun meget glad for,

Jeg føler, jeg er heldig, at jeg har en tæt kontakt med hospitalsafdelingen på Hvidovre Hospital. Det er jo selvfølgelig en kontakt, jeg har opbygget pga. mine jævnlige besøg.”

Käte har nemlig været nede under hendes nuværende lungefunktion, men gennem en god behandling på Hvidovre Hospital fik hun det langsomt bedre.

For godt og vel 4-5 år siden, var jeg nede på en lungefunktion omkring 18, Jeg kunne ikke en gang gå fra min bil ind i huset. Men jeg fik det bedre efter, at jeg fik en grundig antibiotika behandling på hospitalet.”

Tilmelding til forskningsprojekt gav Käte rette diagnosticering.

Det gode forhold til Hvidovre Hospital går endnu længere tilbage. Faktisk kan man ligefrem sige at hospitalet har været med til at sørge for, at hun stadig er i live den dag i dag.

For nogle år siden fik Käte øje på en annonce i lokalavisen, hvor Hvidovre Hospital søgte forskningsdeltagere til et lungeforskningsprojekt. Straks tænkte Kate, at det kunne være noget for hende.

Desværre passede hendes helbredsprofil ikke til forskningsprojektet, men en vaks forskningssygeplejerske rådede hende til at tage en kort snak med en af overlægerne på forskningsafdelingen.

Forskningssygeplejersken syntes, min tilstand ikke var helt almindelig, og da hun hørte, at jeg var på astma-medicin, fik jeg hurtig mulighed for at tale med en speciallæge.”

Efter en kort snak og undersøgelse hos overlægen, kunne han konstatere, at Käte var blevet fejldiagnosticeret og af samme årsag også fik forkert medicin.

Jeg var jo først blevet diagnosticeret med astma, så jeg fik astmamedicin, men det hjalp ikke og min lungefunktion blev ikke bedre. Efter overlægen havde kigget på mig, kunne han så konstatere, at jeg ikke havde astma, men KOL.”

Og i dag, er Käte dybt taknemmelig for, at de tog sig tid til hende på forskningsafdelingen

”Jeg var nok død, hvis jeg havde fortsat på astmamedicinen. Det var jo kun pga. at jeg ville deltage i et forskningsforsøg, at jeg fik den rette diagnosticering og dermed den rette behandling.

Stiller op til forskning gennem Forskningspanelet.

Af samme årsager, stiller Käte i dag op til forskning, som medlem hos Forskningspanelet. Hun tilmeldte sig gennem Lungeforeningens nyhedsbrev.

Det kan jo være, at der sker det samme for andre, som der skete for mig for 20 år siden. Ude på forskningsafdelingerne giver de sig god tid og opmærksomhed til dig, og det gør en stor fordel.”

Derudover vil Käte gerne bidrage til mere viden, som kan komme alle til gavn

Jeg har meldt mig til, fordi jeg gerne vil bidrage med noget, så jeg kan få noget igen, eller andre kan få glæde af det, der kommer ud af et forskningsprojekt, siger Käte og afslutter.

”Fordelen for mig er jo, at jeg får mulighed for at få tilgang til flere lungeforskningsprojekter, og dermed udvikling af ny behandling.”

Skrevet af

Rasmus Hjorth

Community Manager

Forskningspanelet

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *