Rikke på 34 år er taknemmelig for at bidrage til ny forskning og viden

Rikke er ligesom tusindvis af øvrige danskere medlem af Forskningspanelet. Men til forskel for størstedelen af Forskningspanelets medlemmer, er hun kun 34 år. På trods af sin unge alder har Rikke allerede oplevet, hvordan forskning kan gøre en forskel. Derfor vil hun gerne være med, hvor den nyeste forskning foregår, så hun kan tage del i fremskridtene.

Du ville ikke gætte det, hvis du ikke vidste det i forvejen. Rikke er ikke en person, man umiddelbart ville sætte i boks med sygdomsramte danskere. Som 34 årig lever hun nemlig en aktiv hverdag fra sit hjem på det nordvestlige del af Sjælland. Her elsker hun at gå lange ture i skoven med sin mand, når hun altså ikke lige er på sit arbejde, hvor hun både er chauffør og sidder i produktion hos en mindre virksomhed.

Men Rikke har været ramt af flere sygdomme gennem sit relativt korte liv. Foruden at havde fået konstateret type 1 diabetes, har hun også fået konstateret gigt og derudover tidligere været ramt af en blodprop.

Min type 1-diabetes gør, at det føles som at havde et fuldtidsarbejde ved siden af mit rigtige arbejde. Det kan godt være stressende, fordi man skal holde styr på så meget. Det er hårdt for kroppen og slider på den, når man har type 1 diabetes.”

Det er dog gigten i hendes hænder, der er sværest at leve med for Rikke. Gigten blev hun ramt af, da hun var 31 år og er sandsynligvis forårsaget af hendes diabetes.

Gigten føles som om der er en masse små blå mærker på mine hænder, hvilket kan gøre det svært bare at holde på tandbørsten”, beskriver Rikke.

Forsøger at vende sygdomshistorikken til noget konstruktivt.

Rikke har siden hun var helt lille fået fortalt af sine forældre, at hun skulle forsøge at vende hendes type 1 diabetes til hendes egen fordel. Det har hun gjort ved f.eks. at leve sundere end de fleste og ved at have et større fokus på motion og aktiv hverdag.

Men hun har også forsøgt at vende sin sygdomshistorik om til noget konstruktivt ved at deltage i forskning og være med til at udvikle ny behandling.

Min sygdomshistorik er lidt lang, hvilket er en af årsagerne til, jeg har meldt mig ind i Forskningspanelet. Både for at hjælpe forskerne og samtidig for min egen skyld, hvis der nu skulle blive opdaget noget ny medicin”, siger Rikke og nævner at hun af samme årsag tidligere har deltaget i et forskningsprojekt.

Jeg har tidligere været med i et forskningsprojekt på diabetes ambulatorium ved Glostrup Hospital hvor de skulle teste noget nyt insulin. Her var jeg så heldig, at få en ny type insulin, der virkede bedre. Så der fik jeg mulighed for at få insulinen før den kom ud på markedet, fordi jeg havde været med i forsøget.

Målet er at være med til at udvikle nye og bedre præparater

Rikkes oplevelse med projektet, som hun deltog i, var yderst positiv. Derfor har hun også valgt at stille sig selv til rådighed som deltager til forskningsprojekter, når Forskningspanelet søger efter deltagere.

Jeg prøver så vidt muligt at stille op til så meget som muligt, fordi jo flere mennesker der stiller op, desto mere valide er resultaterne. Det kunne være godt at være med til at udvikle nye præparater, og se om der er noget der krydsreagerer og hvordan sygdomme overlapper især ift. behandling.”, argumenterer Rikke og afslutter.

”Motivationen for mig er overordnet, at vi alle sammen opnår bedre resultater ved at jeg stiller op til forskning. Hvis der ikke er nogen, som gider at deltage, så stopper forskningen lige pludselig. Derfor er motivationen netop at udvikle bedre præparater og jeg er taknemmelig for at blive tilbudt at deltage i udviklingen af nye præparater.”

Skrevet af

Rasmus Hjorth

Community Manager

Forskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *