Jan deltager i forskning for at være med til at skabe bedre behandling for lungepatienter

Som lungepatient har Jan Sørensen en klar mission; Ved at deltage i forskning, vil han bidrage til at skabe bedre medicin for lungesyge danskere i fremtiden. Som medlem af Forskningspanelet har han allerede deltaget i forskning. Og han håber at kunne stille op til flere projekter i fremtiden.

Jan Sørensen er på mange måder en ganske almindelig dansk mand. Han fylder snart 54 år, bor sammen med sin kæreste i Mesinge tæt på Kerteminde, har 2 børn og til daglig arbejder han som smed, hvilket han har gjort siden han var 16 år.

Men Jan er ikke en gennemsnitlig dansk mand i midten af 50’erne. Som ganske ung fik han konstateret en alvorlig lungesygdom. Som 29 årig oplevede han flere gange at skulle hive efter vejret og kæmpe for at få pusten, når han var ude og spille fodbold med vennerne. Derfor gik han til lægen, hvor han fik konstateret KOL. Denne diagnose har Jan levet med siden.

”Jeg bliver mindet om min sygdom, hver dag, når jeg eksempelvis laver havearbejde, hvor jeg konstant skal holde pauser, eller det faktum, at jeg ikke længere kan rejse verdenen rundt i forbindelse med mit arbejde, som jeg tidligere gjorde. Der går næsten ikke en time uden, at jeg tænker på min lungesygdom.”

Oplevelser med lungesygdom fik ham til at engagere sig i forskning

Selvom diagnosen og livet som lungepatient kan være svær at acceptere, så valgte Jan at tage handling. Han havde nemlig et ønske om at gøre en forskel.

”At skabe bedre behandling for især lungepatienter er en stor sag for mig. Derfor valgte jeg at blive medlem af Forskningspanelet og stille op som deltager i et lungeforskningsstudie, fordi her kan jeg skubbe på for udviklingen af bedre medicin.”.

Men udover hans egen diagnose, har Jan også oplevet lungesygdom ramme hans familie.

”Min kusine på 56 år, har været alvorligt lungesyg lige så længe jeg kan huske. Det er ikke blevet bedre og den dag, i dag, går hun med fast ilt.”

Oveni dette, så mistede Jan sin mor til en lungesygdom. Hendes dødsfald, kom uventet for både ham og hans søster.

Disse oplevelser har gjort ham endnu mere sikker i sin sag; Forskning i lungesygdomme skal styrkes.

”Jeg har set mange have det dårligt, som min mor og kusine. Og hvis du ikke selv tager handling, så sker der heller ikke noget. Hvis jeg kan være med til at hjælpe min kusine ved at deltage i forskning, så vil det da være fantastisk.”

Vi skal stå sammen som lungepatienter for at skabe en forskel

Det kan umiddelbart virke uoverskueligt og svært at se, hvordan man gøre en stor forskel som enkelt person.

Derfor opfordrer Jan også, at man som individ tager stilling og gør en forskel ved at stille op til forskning.

”Mit bedste råd og opfordring er at ved at stille op til forskning, så kan det være, at du får noget medicin eller behandling, som lige netop hjælper dig.  Og hvis vi ikke gør noget, og ikke stiller op til forskning, så sker der heller ikke noget.”

Af samme årsag er Jans håb om fremtiden, at lungepatienter vil være endnu bedre til at stå sammen om at skabe bedre fremtidig behandling.

Han er i hvert fald ikke selv i tvivl om, at han fortsat vil deltage i forskningen.

”Jeg følte, at jeg virkelig gjorde en forskel, da jeg deltog i lungeforskningsstudiet på Odense Universitetshospital, da jeg eksempelvis var den eneste yngre deltager. Derfor vil jeg meget gerne deltage i fremtidig forskning.”

Skrevet af

Rasmus Hjorth

Community Manager

Forskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *