Forskningssygeplejersker: Frivillige patientfællesskaber er genialt

Hver dag knokler danske forskningssygeplejersker for at finde frem til morgendagens medicin. I deres arbejde spiller patienter en afgørende rolle. Uden patienter, som frivilligt deltager i forskning, kan der nemlig ikke foretages forskning. Og uden nogle forskningsstudier, kommer der ikke ny medicin. Derfor hilser forskningssygeplejerskerne frivillige patientfællesskaber, som Forskningspanelet, varmt velkommen.

Både Ellen og Ewa arbejder til daglig som forskningssygeplejersker. Her jonglerer de med mange opgaver i målet for at finde frem til bedre medicinsk behandling for patienterne.

Ellen bruger lang tid på at remse hendes arbejdsopgaver op. Det samme gør Ewa.  De begge nævner i flæng; kontakt med patienter, projektarbejde, administrativt arbejde, gennemlæsning af tidligere forskningsstudier og journaler, teste blodprøver og meget mere. .

Patientrekruttering trækker tænder ud

Netop de mange arbejdsopgaver er en af grundene til, at forskningssygeplejersker kæmper med at rekruttere patienter til forskningsstudier. Det er nemlig en tung og tidskrævende opgave. Patientrekruttering er samtidig også en højt prioriteret arbejdspost for Ellen, Ewa og alle andre forskningssygeplejersker. Det er nemlig nøglen til forskningsafdelingers arbejde og eksistens.

”Vi prioriterer at finde nye patienter meget højt. Ude på forskningsafdelinger bliver vi nødt til at finde patienter som kan, og vil, deltage i forskning, ellers kan vi ikke eksistere”, siger Ellen, som er forskningssygeplejerske på Hillerød og Frederiksunds hjerteforskningsafdeling.

Men at finde patienter, som kan og vil deltage i forskningsforsøg, er samtidig en af de mest tidskrævende opgaver for forskningssygeplejerskerne.

”Rekruttering af deltagere i forskningsforsøg trækker tænder ud. Det tager meget af vores arbejdstid”, påpeger Ewa, som er forskningssygeplejerske indenfor diabetesforskning på Odense Sygehus på tiende år.”

Strammere regler og knappe tidsfrister gør det svært af finde patienter

Hun forklarer, hvorfor det er blevet sværere at finde patienter til forskning;

”Reglerne bliver strammere og strammere, som Etisk Råd sætter for, hvordan vi må kontakte patienter. Samtidig sætter pharma-virksomheder skarpere eksklusionskriterier. Og det, i sidste ende, gør så, at de patienter, som de søger efter bliver meget specifikke, og vi har meget indskrænkede muligheder for at kontakte patienter”, beskriver Ewa.

Og Ellen bakker op, og kommer med et andet eksempel.

”Vi oplever udfordringer med at finde patienter til deltagelse i klinisk forskning. Vi oplever problemer med tidsfrister, fordi patienter er jo ikke indlagt i lang tid. Især fordi, når patienter bliver spurgt om de skal deltage, så er der jo en masse, de skal tage stilling til før, de kan give et svar. Og kombineret med, at de oftest hurtigt skal videre til en anden afdeling eller hospital, så giver det bare meget lidt tid til at rekruttere ordenligt i.”, siger Ellen.

Forskningspanelet er genialt!

Derfor hilser Ewa frivillige patientfællesskaber, såsom Forskningspanelet varmt velkommen.

”Forskningspanelet er jo egentlig en genial ide. Vi kan i den grad mærke når patienterne har den her frivillige motivation. De vil gerne gøre en forskel. Og når de stiller frivilligt op, så gør det mig også glad som sygeplejerske.”,

Ellen bakker op om behovet for frivillige patientfællesskaber, såsom Forskningspanelet.

”Det kunne jo være dejligt at få hjælp udefra til at skaffe patienter. Især til studier med mange eksklusionskriterier”.

Skrevet af

Rasmus Hjorth

Community Manager Forskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *