En lottokupon, der ændrede Peders liv

En lørdag eftermiddag for 8 år siden ændrede Peders liv sig fuldstændig. Han var taget en tur til kiosken for at købe et par lottokuponer, da han pludselig faldt om midt i butikken med hjertestop. Peder overlevede, og det blev hans vej til et nyt liv som hjertepatient og forsøgsdeltager i forskning.

Peder Møller er 58 år, bor i Rødovre, hvor han får sine dagligdage til at gå med at køre rundt for Københavns Bibliotek og aflevere bøger til borgerene. Han kan godt lide at holde sig i gang, og møde nye mennesker på denne måde, fordi, som han siger;

Det er jo røvsygt at sidde derhjemme og bare være syg.”

I det hele taget virker Peder, som en aktiv og udadvendt herre. Han kan eksempelvis godt lide at spille musik sammen med andre. Før i tiden elskede han at spille rock musik.

Jeg spillede rock musik inden jeg fik hjertesvigt, men det kan jeg ikke længere, fordi det får blodet til at pumpe for hurtigt.”

 I stedet har han nu valgt at kaste sig over en ny genre sammen med sit band, hvor de alle sammen har særligt en ting tilfælles.

Nu spiller jeg jazz, fordi så kommer man lidt længere ned i tempo. Jeg spiller faktisk i et band med andre, der også lider af diverse sygdomme.”

Trods Peders aktive væsen, så sætter hans hjertesvigt dog også en begrænsning for, hvor længe han kan spille ad gangen.

”Men det er altså en forfærdelig sygdom, fordi man er træt hele tiden. Så det er vigtigt at forsøge at holde sig i gang.”

En lottokupon, der ændrede alt

Men Peder har ikke altid været nødt til at spille jazz. For 8 år siden kunne han stadig spille al den rock musik han ville. Men det ændrede en skæbnesvanger lørdag eftermiddag i marts 2010 på.

Jeg var ovre og købe et par lottokuponer om lørdagen. Og lige da jeg skulle til at løbe dem, så faldt jeg pludselig om midt i kiosken. Jeg havde godt nok haft det dårligt i et par uger op til, men det kom stadig som et chok. Hele lørdagen forsvandt.

Peder kan først huske noget igen fra dagen efter.

Jeg vågner først op om søndagen på hospitalet, hvor sygeplejersken fortæller mig hvad der er sket. Jeg havde fået en blodprop i  hjertet og deraf hjertestop. Dengang var det kun 4 procent, som overlevede, af dem som fik hjertestop udenfor hospitalet.”

 Af samme årsag følte Peder, at han valgte den helt rigtige lottokupon.

”På den måde var lottokuponen god. Faktisk var det den største gevinst, som jeg kunne få, fordi hvis jeg var faldet om i mit hjem, så havde der ikke været nogen til at hjælpe mig, og så havde jeg ikke overlevet.”

 Livet som hjertesvigtpatient og forsøgsdeltager

Selvom Peder heldigvis kom ud af den voldsomme episode med livet i behold, så har blodproppen og hjertestoppet efterfølgende sat sit præg på hans liv.

Peder fik hjertesvigt som konsekvens af hans slagtilfælde. Derfor lever han i dag et helt andet liv, hvor han ikke længere kan de samme ting som før.

Men ligesom med jazzen, så har det åbnet op for nogle andre muligheder.

Det har eksempelvis også  gjort det muligt for Peder at gøre en frivillig indsats, som deltager i forskningsforsøg, og på den måde gøre en forskel.

Han har allerede deltaget i flere forskellige forskningsforsøg, og han er meget tilfreds med det.

”Der er er bedre faciliteter i forskningsforsøg. Man får det simpelthen bedre og bedre livskvalitet som patient. Især når medicinen man prøver er bedre, end den man allerede tager. Man får den nyeste og bedste behandling. Og så giver det jo noget andet, som man nok ikke tænker så meget over. Man bliver jo ligesom holdt lidt mere øje med. De tager blodprøver og helbredstest osv. Det giver jo en tryghed.”

Og selvom det ikke var hvad han havde regnet med at få ud af sin lottokupon, så er Peder glad for at være en aktiv forskningsdeltager i dag.

”Jeg har både været til offentlig og privat forskning, og begge oplevelser var super gode. Det (At deltage i forskning red.) kan også gøre det bedre for den patient, som lider af en bestemt sygdom. Men der er jo mange folk, som har problemer med læger og hospitaler. De er måske lidt skræmte for det, men det skal de ikke være”, afslutter Peder

Skrevet af

Rasmus Hjorth

Community Manager

Forskningspanelet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *