ERIK OG ERIK FORTÆLLER OM AT DELTAGE I ET FORSKNINGSSTUDIE

Har du nogensinde tænkt på, hvordan det er at deltage i et forskningsforsøg? Er det langsommeligt og kedeligt? Eller er det farligt, når man skal prøve ny medicin? I denne artikel giver Erik Thestrup og Erik Aagaard svar på, hvordan de oplever at deltage i et forskningsstudie.

For mange mennesker er dét, at deltage i et forskningsforsøg, forbundet med en masse fordomme. Tanker om hvorvidt, det nu er sikkert, eller om det ikke er fyldt med besvær og en masse besøg frem og tilbage fra hospitalet, er nogle af de mest dominerende fordomme. Men passer disse fordomme i virkeligheden?

Erik Thestrup på 65 år er fra Silkeborg, og deltager i et nuværende forskningsstudie om diabetes på Århus Sygehus, da han selv lider af sygdommen. For ham at se, så er det meget let at deltage, fordi man er omgivet af dygtige sygeplejersker og læger.

”Som deltager i et forskningsstudie, så virker forløbet meget professionelt. Der er nogle kanondygtige medarbejdere, som er utrolig opmærksomme og professionelle. De er alle sammen meget dedikerede til at være med til at hjælpe. Det gør det let at deltage”.

Nemt at deltage og direkte adgang til sundhedspersonale

Erik Aagaard deltager ligeså i et forskningsstudie for patienter med diabetes type 2. Han deltager i samme studie, men på Gentofte Hospital, og han er enig i, at det er utrolig let at deltage.

”Jeg synes det er meget let og nemt. Transport er nemt, og det er meget nemt at aftale tid med hospitalet. Hvis jeg siger, at jeg vil have en tid om morgenen, så får jeg det. Og hvis jeg alligevel er derude, så sørger de for, at det passer sammen.”.

Selvom Erik Aagaard var en smule nervøs inden han startede med forskningsstudiet, så fik han hurtigt øje på en af fordelene ved at deltage i forskningsstudiet.

”Man har direkte adgang til forskningssygeplejersker, og kan stille spørgsmål med det samme til lægerne, når man er med i forskningsstudier, så man behøver ikke at vente på tid hos lægen. Det er en af de mange gode fordele.”

Hvordan foregår et studie, når det er i gang?

Både Erik Thestrup og Erik Aagaard er i fuld gang med deres deltagelse i forskningsstudiet.Og for dem begge passer det udmærket ind i deres hverdag.

“Jeg er til kontrol med ca. 4 måneders interval og får taget en blodprøve. Jeg medbringer al emballage og piller. Blodprøven afgør, om jeg for lov til at fortsætte i forsøget, som er et dobbelt blindforsøg. Først ved afslutningen får jeg oplyst, om jeg var på placebo eller ikke. Så der er en løbende kontrol og opbremsning i forsøget.” udtaler Erik Thestrup og fortsætter.

”Nu har jeg været i gang i 4 måneder med de nye piller, altså siden juni. Det er overhovedet ikke besværligt at være i forsøget. Jeg tager alligevel en række medicin i forvejen, så der er slet ikke noget besvær”.

Erik Aagaard er også i fuld gang med at deltage i forskningsstudiet, og oplever heller ingen besværligheder.

”Jeg tror, jeg har været med i et halvt års tid ca. hvor jeg har taget medicinen eller de piller jeg får derude. Den smule tid, som man bruger på det er jo ikke alverden. Jeg synes ikke, det er nogen belastning. Man bliver jo fulgt rent sygdomsmæssigt, så det giver en vis form for tryghed”.

Opmærksomme på helbredet

Og hvis man skule være bekymret for om det er meget farligt for helbredet at deltage, så kan man godt tænkte om igen. Især Erik Aagaard, som deltager i forskningsstudiet på Gentofte Hospital,  har oplevet et personale, der er meget opmærksomme på hans helbred.

”De spørger ofte om min fysiske reaktion, og om jeg har kvalme osv. Det synes jeg er godt. Her følger de mig meget mere nært, og er meget mere opmærksomme på mit helbred”

Og begge vil da også anbefale andre at deltage i forskningsstudier.

”Jeg vil absolut anbefale andre at deltage. Hvis der ikke er nogen, som gør det, så kommer vi jo ikke nogle vegne fremover.Og så tænker jeg på, det er noget som gavner fremadrettet, og så måske oveni købet mig selv. Det gør jo heller ikke noget.”, slutter Erik Aagaard.

Og Erik Thestrup tilføjer;

”Ja,  jeg vil da anbefale andre at deltage. Ellers kan der jo ikke udvikles noget ny medicin for mennesker. Derfor er klinisk forskning, vanvittig vigtigt. Både for at sikre kvaliteten og samtidig udvikle bedre medicin.”

 

Skrevet af

Rasmus Hjorth

Community Manager

Forskningspanelet

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *